14 december 2006

Arbetarnas perspektiv?

Manifestationen mot regeringens försämringar i a-kassan i kväll samlade några tusen deltagare. Vädret var inte på vår sida, men det gjorde ju inte att slagorden hördes sämre. "Skrik på gator, skrik på torg: bort med Reinfeldt, bort med Borg!" och "Jalla, jalla, a-kassa åt alla!" var de minst o-cleana.

LO har visat sig vara tämligen usla organisatörer. Flygbladen och affischerna har varit apfula och pinsamt svårlästa, ända tills för någon vecka sedan, när den centrala reklamkampanjen kom igång. Det märktes också att de inte har skolats i Ung Vänster när de talade, de äldre herrarna från LO. Skånedistriktets ordförande fick ur sig i sitt appelltal både att man inte ville ha en politisk manifestation, och att det nu gäller att kämpa för en socialdemokratisk regering. Lite senare gick han upp en gång till, nu med budskapet att det är fullt tänkbart med en politisk strejk, samt att vi borde störta regeringen.

Nåväl, jag chockas lite över mediernas bevakning. Ännu vid 23-snåret har ingen av de stora tidningarna (Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Expressen, Dagens Nyheter) någon artikel om demonstrationerna. Bara Sydsvenskan har en artikel, där man anger deltagarantalet i Malmö till minst 4 500 (jag tvivlar nog på det).

Aftonbladet ger oss en unik inblick.

Expressen ger oss en unik inblick.

De stora tidningarna mobiliserar hela redaktioner till bevakandet av Nasas hemsida, för att sedan minut för minut uppdatera hemsidorna med nya nonsensartiklar. Vem i helvete är intresserad av att läsa artikel efter artikel med den skit som Nasa släpper ut? Samtidigt som tiotusentals svenskar tågar på gatorna mot överklasspolitik, tjuter nyhetssidorna i kör om alla aspekter av Christer Fuglesangs rymdäventyr. Och inte en stavelse finns ännu sent på kvällen om dagens manifestationer. Jag anar en klasskonspiration.

Ett surt mail till "Sveriges nyhetsportal" och "Sveriges bästa nyhetssajt" har skickats angående detta. Nånstans känns det lite oroande när de två största tidningarna "konkurrerar" genom att ha exakt samma tramsnyheter på förstasidorna.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är detta som är så bra med enbart privatägda massmedier - konkurrensen gör att kvaliteten blir så mycket bättre - ur de besuttnas perspektiv!!!!