Ännu ett giftlarm: Din deo kan vara giftig. Den här gången är det triklosan som vi ska akta oss för.
Triklosan används, upplyser Nationalencyklopedin om, som antibakteriellt medel i framför allt hygienprodukter. Det finns odontologiska experter som anser att triklosan är bra för folk med kroniska tandköttsinfektioner - nyttan av triklosan i produkter för dagligt bruk är dock inte bevisad.
I naturen omsätts triklosan i näringskedjan utan att brytas ned, bland annat hittar man det i fisk. Triklosan blockerar ett enzym som bakterier behöver i sin omsättning av fettsyror.
Ämnet är svagt giftigt och svårnedbrytbart. Och inte nödvändigt. Men varför tillsätter företagen triklosan i sina produkter? I tandkrämer, deodoranter och tvål ser det bra ut om det på paketen står någonting om "bakteriedödande". Det säljer helt enkelt bättre om man kan skriva att någonting tar bort bakterier. Vem vill vara full av bakterier, vem tänker på miljömässiga följder? Företagen vill att vi köper utan ifrågasättande, och vi vill köpa utan att behöva fråga så mycket.
Problemet är, som med allt i en kapitalistisk värld där saker säljs för att det är lönsamt och inte för att det behövs, att sånt här förekommer överallt, hela tiden, utom kontroll. För att få ändring till stånd krävs rejäla skandaler och drev - det är bara några år sedan bakteriedödardebatten gick, då med tvålar och tandkrämer som helt i onödan innehöll bakteriedödande ämnen. Fortfarande är det tydligen helt normalt att tillsätta antibakteriella medel i tandkrämerna; jag bytte för en tid sedan till en annan tandkräm, sedan Colgate smög in en gul "varningsruta" på tuben om att tandkrämen innehåller just triklosan.
Lite gift dödar inte. Men det stör livet i naturen utanför våra badrum - i synnerhet när vi använder flera ton gift varje år bara i Sverige. Visst är miljöproblemen värre i till exempel Kina än här. Men konsumtionskapitalismen innebär miljöförstöring även i de miljöbästa av länder.
1 kommentar:
Ja, ibland blir man sådär "jag ska fan börja koka min tvål själv"-less på alla underliga hygienprodukter. Ändå är det inte värst i Sverige - här kan vi ju välja produkter som inte är bakteriedödande, vilket var svårt när jag skulle köpa disktrasor och diskmedel på Teneriffa tillexempel.
Jag brukar tänka att det nikotin och den alkohol jag får i mig säkert är bra mycket giftigare än mycket som det varnas för. Frågan är väl hur stor skada det ena eller det andra gör på miljön för övrigt - sånt tycker jag det är svårt att få nåt grepp om. Det vore oerhört praktiskt med nån form av miljömärkning som berättade hur miljöskadliga alla produkter var. Motsvarar tio tandkrämstuber en cigarrett? Eller är det lika miljöskadligt att borsta tänderna på kvällen som att röka ett helt paket cigarretter?
Skicka en kommentar