22 december 2013

Fantastiskt många mot rasism och nazism

I dag hölls den demonstration som jag och Erwin Marklund stod som arrangörer för, "Jämtland för mångfald, mot nazism". Vi hade inte kunnat föreställa oss att så många skulle sluta upp: 800 personer deltog i fackeltåget och torgmötet. En fantastisk siffra för att vara ett arrangemang som förberetts i bara några dagar och av en handfull personer.

Demonstrationen arrangerade vi i solidaritet med Linje 17, vars demonstration för en vecka sedan attackerades av nazister. Linje 17 arbetar mot rasism och nazism och för utveckling av verksamhet för invånarna i stadsdelarna runt tunnelbanans linje 17.

Flera fina reportage gjordes under dagens demonstration. Här är några av dem:

- Sveriges Radio Jämtland.
- Östersunds-Posten.
- SVT Jämtlandsnytt.

Andra inslag har varit mindre fina. Det hör i och för sig till när man diskuterar rasism och liknande frågor. Men Sven-Olov Löövs text på ledarsidan tidigare i veckan gjorde mig ändå förbryllad. Jag skrev om detta i ett tidigare inlägg. I kväll publicerades vår replik på detta, med ett genmäle från Lööv. För mig räcker genmälet, tillsammans med kommentarer i stil med "Det är skrämmande att 7 riksdagspartier och andra kändisar ("Komikern" Nujen, Grejder m.fl.) utan att reflektera 2 sekunder inlåter sig på vänsterextremisters odemokratiska göranden genom att deltaga i dessa manifestationer." och "Det var VÄNSTEREXTREMISTER som Knivhögg Folk i Kärrtorp!...Men det är det ingen som pratar eller skriver om!....Så hur vore det om man Demonstrera i mot dom!...", för att konstatera på vilken nivå debatten ligger.

Men det bestående intrycket av dagens arrangemang är extremt positivt.
Vi har under veckan lyckats ställa på fötter tiotusentals människor över hela landet, i en protest mot nazistiskt våld.
Vi har väckt debatt om fascisternas våld och hur man ska hantera det när polisen inte tar hotet på allvar.
Vi har förmått politiker av alla färger och på alla nivåer att ta ställning.

Vi har förhoppningsvis också bidragit till att nazister drar sig för att attackera människor på grund av deras hudfärg, sexuella läggning eller politiska uppfattning. Jag är övertygad om att det här är början på en rörelse för ett mer sansat samhällsklimat, där vi kan lägga ner banderollerna och ta itu med roten till våra stora samhällsproblem: Det kapitalistiska och patriarkala klassamhället. 

Inga kommentarer: