02 februari 2007

Gjort i Caracas

I förrgår kväll lyssnade vi i gruppen på William Izarra, Hugo Chávez chefsideolog. Han är en grym talare, som intellektuellt tillfredsställer både fattiga äldre kvinnor i förorten och oss svenska politikfreaks. Ola (vår lärare) var extra nöjd över att Izarra använde sig av traditionellt leninistiska begrepp som epok, etapp och period. Izarra gick igenom tanken bakom den bolivarianska revolutionen, ideologin som dominerar all statlig propaganda. Jag gillade det skarpt; det handlar verkligen om ett projekt för att lyfta venezuelanerna ur det elände som många här lever i.

Dagen innan det gjordes ett studiebesök på den statliga banken för stöd till och utveckling av små och medelstora företag. Bankens syfte är framför allt att lyfta fram revolutionära exempel och att kapitalisera de fattigare skikten i samhället. Även om jag inte direkt kände nåt omedelbart förtroende för killen som var chef för banken så tror jag mer på honom än jag tror på oppositionen...

Vi träffade det oppositionella partiet Primero Justicia i går. De var visserligen ganska ödmjuka, den internationelle sekreteraren och den mer uppblåsta lokala partihöjdaren, men så fort de började prata politik var det som att intervjua valfri svensk borgare. Det enda som kommer ut - efter upprapningen av kritik mot Chávez - är tröttsamt och smått cyniskt snack om att oljepengarna borde ges till folket genom aktieägande. Partiet kallar sig center, och placerar sig till höger av de tre oppositionskandidaterna till presidentposten.

Härnäst på schemat står en föreläsning av en journalist på Aporrea, om någon timme. Media, arbete och demokrati är ganska viktiga begrepp i det här landet, och om ett par timmar har jag en många gånger bättre bild av dem alla än jag hade förra veckan.

2 kommentarer:

Kalle sa...

Måste va väldigt spännade att vara där under just denna period. lämna gärna rapporter om vad vanligt folk tycker om Chavéz för svensk media brukar ju inte va så roligt vinklade?

Erik Andersson sa...

Primero Justitia splittrades igår, 70% av partiet sägs vara på väg att öppna eget under ledning av Chacaos borgmästare, som en gång i tiden deltog i kravaller (!) mot Chávez...oppositionen gör som alltid rätt saker!