25 november 2007

Klassekampen får förstärkning

Ali Esbati flyttar till Norge för att jobba på vänstertidningen Klassekampen, läser jag på flamman.se. Ärligt nu - vem har väl inte funderat på att flytta västerut på senare år? Norge är ett rimligare land på nästan alla sätt.

Det är fett synd att det inte finns någon vänsterdagstidning, på samma sätt som det finns högerdagstidningar, i Sverige. Susanna Alakoski föreslog i LO-tidningen att fackföreningstidningarna borde slås ihop till en dagstidning, "Nyheterna". Ett radikalt förslag, men det är knappast nuvarande fackföreningspress som ska omformas till dagsutgivning. För att slå rot bland mainstreammedia så måste dagstidningen kompletteras med andra medier, både partitidningar och fackpress. Men jag håller med om Alakoskis attityd, "Chocka Sverige för fan!".

Media har en förbannad plikt att stå på småfolkets sida. Och då inte ur liberalt perspektiv, där enskilda människors problem med myndigheter eller privatekonomi blir ursäkt för tidningen att kräva högerpolitik, som nu. Nej, det behövs en tung, daglig aktör med professionella journalister ur hela vänstern. Journalister som har status och kapacitet, som kan forma nyheterna. Tänk bara en redaktion med Dan Josefsson, Rebecka Bohlin, Aron Etzler, Helle Klein... De skulle chocka Sverige. Nu ska Ali Esbati chocka Norge. Hoppas att erfarenheterna därifrån kan ge inspiration till en vettig vänsterdagstidning här i Bonnierland.

6 kommentarer:

Björn sa...

Helle Klein? :/ Jag ser hellre Andreas Malm, Shora Esmailian och lite andra Arbetaren-crew. Men annars vore det ju grymt med vänsterdagspress.

Nisse Sandqvist sa...

Ja, för att inte tala om Cecilia Verdinelli, Inga-Lisa Sangregorio och Jon Weman - Arbetaren är visst vänsterjournalistiskt i toppklass. Men de är föga folkligt kända. För övrigt är ju bloggare som Katrine Kielos, Kristina Lundquist och Erik Berg också helt sjukt bra, men jag tror att det behövs "tyngd" i form av etablerade mediehajar för att en vänstertidning ska hålla. Göran Greider är ett annat exempel. Precis som Helle Klein är han inte världsbäst rent politiskt, men de skulle äga mediedebatten. Om de bara fick en sådan dagstidning. Och jag tror att det är precis det vi behöver.

Nisse Sandqvist sa...

Isch! Kristina Lindquist heter hon, inget annat. För övrigt just nu praktikant på nämnda Arbetaren.

Erik Berg sa...

Tack för länken till Susanna Alakoskis visionerande! Fackpressen är så jävla mäktig och outnyttjad, tänk om bara några av de gamla barriärerna kunde rivas och de själva såg sina möjligheter att nå ut... i god tid innan nästa val.

Men faktum är, om man mönstrade på alla som skriver på internet idag, + lite djävlar anamma och organisationsarbete att vänsterpress/Flamman skulle kunna komma ut oftare än idag, kanske 3-4 gånger i veckan, och då med förbättrad spridning. Som en pappersversion av vänsterbloggarna. Det vore ett nytt koncept: en kollaborativ tidning. Alla som skriver på Bloggvänstern skriver under på att deras texter får lyftas in till den nya tidningen utan att de tillfrågas vid varje tillfälle. Det behövs ingen redaktör som tjatar på folk. Varje nummer blir oförutsägbart men tokintressant.

En annan dröm är en dagstidning som ges ut gemensamt av de tre oppositionspartierna, med start ett år innan valet. Den delas ut gratis precis som metro och city, men av partifolk och volontärer. Utkommer varje dag fram till valdagen. Den skall inte vara till för att visa upp en gemensam front utan för att visa upp en levande bild av alternativet, med mycket öppen interndebatt, dvs den skall förskjuta debattfokus till att handla om vilken typ av vänsterpolitik som ska föras efter valsegern, snarare än att handla om vilka som ska regera landet.

Att Ali försvinner västerut känns just nu som en katastrof. Men grattis Norge, och högre krav på alla oss andra att skärpa till oss och fokusera på rätt saker då. Det vore ju inte direkt ovälkommet om Tora Breitholtz började blogga igen.

För övrigt, glöm inte Badlands Hyena. Kunde fylla en hel tidningssida dagligen på egen hand med Sveriges vassaste satir. Ibland lite över gränsen för vad som funkar i en tidning, dock.

Nisse Sandqvist sa...

Erik: "Word", som det brukar heta. Möjligen att du överdriver Alis flytt (han försvinner inte från civilisationen/internet, och antalet bidrag till Flamman är ju inte överväldigande). Det är helt klart en strålande idé att ge ut en vänstertidning med flerdagsutgivning, innehållandes (bland en hel del annat) passande blogginlägg.

Grattis, förresten, till en välförtjänt designseger! Vi som turistar i Gôtet om somrarna kommer säkert att finna den bättre hemsidan användbar.

Erik Berg sa...

Jag tänker mer på hans blogg. Har de internet i norge?

Tack, tackar, nu börjar the hard work med implementeringen. Får se vad som överlever det kommunala mörbultandet.