05 november 2007

Ryssarna avskyr vårt system

En sån där festlig opinionsundersökning ämnad att skapa rubriker har gjorts i Ryssland. Den visar att 35 procent av ryssarna föredrar det politiska systemet som fanns i Sovjet före det som finns i Ryssland i dag (med 27 procents stöd). Sådana resultat kan man förstås tolka cyniskt, som att ryssarna är inkapabla att ta hand om sig själva och vill ha tillbaka "pappa Staten", och att de är allmänt demokratiskt efterblivna och inte förstår sitt eget bästa. Liberaler av alla sorter brukar luta åt sådana resonemang.

Rysslandskännaren i artikeln, Ebba Sävborg Romare, resonerar klokt om det ryska parlamentets minskande makt. Men en sak hon säger gör mig lite ledsen.

Vi borde visa större respekt för vad ryssarna säger. Det här är det system de själva har valt.
Njae, valt system har faktiskt andra gjort åt det ryska folket. 1998 skrev Dan Josefsson en grym artikel om det helvete som Ryssland har genomgått i framför allt utländska ekonomers våld efter Sovjetunionens kollaps: Konsten att förstöra ett land (med lite professionell hjälp från Sverige) Denna rapport om imperialismens chockdoktorer har också, läser jag på Josefssons hemsida, letat sig in som referens i Naomi Kleins bok Chockdoktrinen.

Folk väljer aktivt bort den nyliberala retoriken när tillfälle ges - exempelvis i EMU-frågan - men får ändå en nyliberal politik. Det är mot detta som ryssarna svarar att de hellre ser en sovjetisk diktatur. 19 procent av de svarande vill ha "demokrati som i västländer" och bara 15 procent tycker att marknadsekonomi är det bästa ekonomiska systemet. Om global nyliberalism är det enda alternativ som eliten ger en, så slår man gärna tillbaka med det lilla försvar man kan ha - sovjetkommunismen. I dag är det oljeländerna som ska krisas till nyliberala genombrott, men även här i de "stabila demokratierna" har de nationalekonomiska medicinmännen makten. I vårt samhälle är en tillbakagång till Sovjetunionen inget alternativ, trots att vi precis som ryssarna får en politik vi inte har valt. Vi förtjänar bättre än vad vi har.

4 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Jag har också skrivit om undersökningen utifrån rysarnas erfarenhet.
Jag tror inte alls att man kan tolka undersökningen som att de vill ha tillbaka en "kommunistisk diktatur", däremot vill de säkert ha tillbaka litet bättre fördelningspolitik.

Nisse Sandqvist sa...

Precis, det är orättvisan - fördelningsorättvisan var helt sjuk redan i Sovjetunionen - som är det mest upprörande i dagens Ryssland. Någon "kommunistisk diktatur" vill inte jag heller tolka in i ryssarnas önskemål, men att de upplevde Sovjet som ett mer drägligt samhälle än det de lever i nu är rätt spektakulärt...

Som många liberaler förvånat har påpekat är ryssarna förhållandevis positivt inställda till Putin samtidigt som de avskyr det samhälle han styr sedan ett antal år tillbaka. Att folk vill ha något så onationalekonomiskt som rättvisa på bekostnad av ekonomisk frihet upphör aldrig att förvåna.

Anonym sa...

Знаете что, ребята, - поживите-ка вы на 200 евро в месяц, посмотрю я на вас! Причём эти 200 ещё надо ЗАРАБОТАТЬ, а не получить за месяц сидения попочкой в мягком офисном кресле, или скажете мне, что на заводе вкалываете? Да же по-шведски писать противно, ей-Богу!
И поживите по 5-6 человек в 2-х комнатах общей площадью 30м2.

Nisse Sandqvist sa...

Anonym: Ja, se där, det visste jag inte.