23 juni 2008

För en klotterfri fritid

Vad gör man om man stör sig på klottret på busskurerna i stan? De flesta gör ingenting och väntar på att kommunen efter någon vecka förhoppningsvis beställer klottersanering och sprejar bort skiten med en kemikalieblandning. Inte jag. Sedan skolavslutningen (det är nu det är som mest intensivt, liksom innan skolstart i augusti) har jag med glasskrapa, trasor och diskmedelslösning gett mig i kast med att sanera busskurer från klotter.

Det har gått rätt bra. Även om varje kur tar rätt lång tid har jag hunnit med kanske 30 stycken hittills på en vecka. Med vilja och våld går det mesta, och fönstren på busskurerna är inte särskilt känsliga.

Nu funderar jag på hur jag ska gå vidare med det hela. Att bara sanera på sin fritid ger ett visst resultat, men jag ser helst att kommunen, bussbolaget och bostadsbolagen agerar inom sina verksamhetsområden. Det brister någonstans i verksamheten när medborgarna går ut och gör saker som hör till kommunens arbetsuppgifter.

- Östersundsbostäder vill kameraövervaka våra hyreshus för att bli kvitt klottret och övrigt sabotage.
Jag tror att det är fel väg att gå. Felet ligger knappast i att "säkerheten" i form av kameror och låssystem saknas, utan snarare i att kidsen i exempelvis Torvalla känner hopplöshet och saknar meningsfull fritidssysselsättning. Östersundsbostäder skulle lätt kunna skapa lite social action och satsa på aktiviteter och projekt som för oss som bor i Torvalla närmare varandra. Känner man gemenskap så pajar man inte varandras egendom...

- Stadsbussarna har ett par gånger dragit in bussar vid sten- och iskastning.
Visserligen finns det ingen ursäkt för direkt livsfarliga tilltag som sten- och iskastning, men återigen finns det inte mycket kul att ha i Torvalla om man är lite för gammal för fritidsgården. Typ dra omkring på moppe och jävlas. Vad om man fick åka buss gratis in till stan, där det kanske kunde finnas bra grejer att göra för oss unga?

- Kommunen satsar fikabrödspengar på fritidsgårdar men fixar inget riktigt "ungdomens hus".
Bara vetskapen om att kommunen har en aktiv ungdomspolitik som ger resultat i form av mer än protokoll i nåt råd skulle minska den sociala oron och apatin. Det behöver inte handla om miljardsatsningar på skrytbyggen, men väl om en mötesplats som sätter ungdomar i åldrarna 14 till 18 i centrum. De mötesplatser som dessa unga i dag själva skapar hamnar ofta på olämpliga ställen, där alkohol och småkriminalitet är en sorts socialt kitt. Gratis buss till ett centralt planerat ungdomshus tror jag ger sjukt bra resultat.

Med en bra politik och ett enhetligt agerande bland inblandade parter tror jag att problemen med destruktivt beteende bland unga skulle minska. Om inte annat så torde i alla fall den spontana önskan som många känner att lämna Östersund direkt efter studenten mildras något, om de kan se tillbaka på tillvaron under ungdomsåren som värdig.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hur gör du om det är ett UV-klistermärke i en busskur, åker den ner också?
/sollentuna

Elisabet Öhrnell sa...

sollentuna: Självklart åker inga UV-klistermärken ner. Dom förfular inte. Tvärtom ger dom unga människor hopp, åtminstone de unga som är läskunniga.
Nisse: Jag tror det handlar om att man inte kräver hjälm på tvååringar som ska cykla trehjuling på dagis, eller att alla dagisfröknar tycker det är nödvändigt att hugga bort alla grenar som sitter på klättervänlig höjd för småbarn. Också. Barn behöver spänning, och när de inte får det på naturlig väg, utan allt är barnsäkert och övervakat, så tar man chansen så fort man blir tillräckligt stor för att vara oövervakbar. Frånsett det så har du naturligtvis vissa poänger. Men när det är kul att supa och slåss utanför Donken är det inte bara för att alternativ saknas. Det är också för att det är "tufft" och förbjudet. Det räcker inte med gratis buss och samlingsplatser; det behövs utmaningar på ställen där föräldrar är portförbjudna, och där eventuella ledare är max 25år, och av hankön. Helst ska dom ha svart bälte i judo eller vara distriktsmästare i långdistansskytte och speedway också. Alltså tuffa ledare som kan avdramatisera saker och ting.
Det behövs fyrhjulingsbanor, klätterväggar, mopedtrickbanor, skjutbanor, yxkastningsställen och annat machotjafs som är gratis och öppet nattetid (när föräldrar sover) för att det ska ses som reella alternativ till skadegörelsen. Och så behövs det en surkärring per busskur som skäller ut den som försöker klottra efter noter.
En förebyggande åtgärd förutom lämpliga spänninsmoment i tillvaron för småknoddar är grannar som bryr sig och säger ifrån. Typ som du. Varför inte starta en studiecirkel i närområdet till hösten?
F ö funderar jag på att kopiera ditt blogginlägg och maila det till Jens Nilsson och andra töntar i kommunledningen. Är det OK? Eller kan du rent av skriva en variant som insändare till lokaltidningarna?

Nisse Sandqvist sa...

sollentuna: Intressant fråga! Jag har inte råkat på några UV-klistermärken i busskurer än (och tror inte att jag kommer att göra det heller; de hör inte hemma där!) men om jag skulle göra det skulle de få sitta kvar. För mig symboliserar de, om de är fräscha, en form av engagemang som hellre än klotter borde uppmuntras.

Se det som att jag har en politiskt korrekt medelklassyn på det hela: "Arbetarklassgrabbarna som utkämpar gängkrig med sina tags i busshållplatserna är förkastliga men kidsen som sätter upp politiska klistermärken är värda uppmuntran..."

;-)

Lindberg sa...

Bra initiativ där! Mycket inspirerande med människor som handgripligen förändrar. Det ger helt klart mer tyngd till dina argument. Läste artikeln i tidningen och kan inte annat än att hålla med om det behöver finnas ett "ungdomens hus" eller andra plaster för ungdomar där de får utlopp för sin kreativitet.

Keep up the good work!

Vänligen/ Therés

Nisse Sandqvist sa...

Therés: Tack!