29 september 2007

Fri- och rättigheter no more!

Jag gillar inte terrorlagstiftningar. I somras var vi i AFV 06/07 i Köpenhamn över dagen och besökte Frihetsmuseet och fick en föreläsning med en kille från Oprør, om de nya lagar som stiftats i Danmark. Dessa lagar är något av det sjukaste som har institutionaliserats i en västerländsk demokrati.

Enligt terrorlagstiftningen ska den dömas till långa fängelsestraff som samlar in pengar till "fel" välgörande ändamål, som sätter upp banderoller på "fel" ställe eller som över huvud taget har "fel" åsikter. Vilka som är terrorister avgörs med mycket fantasifulla tolkningar av ordets betydelse, på ett sätt som gör det direkt farligt att agera samhällskritiskt i det lilla landet i väster. Jag har inget emot lagstiftning mot intrång, ofredande och skadegörelse, eller andra lagar som politiska grupper ibland kan bryta mot i sin civila olydnad. Vad jag vänder mig emot är just terrorlagstiftningen, som riktar sig specifikt mot motståndarna till sittande regeringar.

Nu står sju medlemmar i Oprør åtalade för brott mot terrorlagstiftningen. De har tryckt och sålt tröjor, med budskapet att kampen mot statsterror i Colombia och Palestina är legitim, och en del av intäkterna har samlats in till stöd för motståndet i dessa länder. Rent materiellt skulle pengarna skänkas till radioutrustning i Farc-kontrollerat område i Colombia, och till en tryckpress i PFLP:s tjänst i Palestina. Dansk polis beslagtog en del av de insamlade pengarna, runt 25 000 danska kronor (danskarna är tydligen ett terroristiskt folk som gärna sponsrar internationell terrorism), efter att ha stängt ner Oprørs hemsida.

Oprør uppmanar folk att vara kreativa och orädda i dessa tider av fruktan. Rädslans politik, med regeringar som skrämmer sina medborgare till tystnad och passivitet, är målet för föreningens kritik. Som för att bevisa Oprørs tes att den danska staten vill skrämma sina kritiker till tystnad hotas nu alltså sju utpekade ansvariga inom organisationen av långa fängelsestraff.

Detta, att länder som slagits för friheten och lämnat nazismens mörker bakom sig nu kväser en folklig debatt genom att försöka kasta folk i fängelse, är vidrigt. Det som händer i Danmark försöker också svenska ledande politiker, om än i långsammare takt, åstadkomma. När landets brott utomlands - deltagande i vidriga ockupationer, en vidrig tystnad när mänskliga rättigheter kränks, ett folkrättsvidrigt stöd till "kriget mot terrorismen" som saknar både folkligt stöd och moralisk grund - är för svåra att försvara politiskt, reagerar de styrande med juridisk censur. Man lagstiftar bort den opinion som så sakteliga skapas mot det alltmer folkfrämmande, krigiska styret.

Är vi på samma väg mot repression och åsiktstystande som i Danmark, här i Sverige? Jag tror det. Bodde jag i Danmark skulle jag nog få ett åtal mot mig för att säga det - i Sverige än så länge bara Fredrik Malms nervösa orerande - men det är dags för danskarna att få riktig frihet! Friheten att tycka som man vill och rättigheten att organisera sig för det man tror på måste försvaras. Oprør förtjänar allt stöd i världen.

Att hitta information om det här i svenska tidningar är inte helt lätt. Av förståeliga skäl är det mer "mediemässigt" att ett gäng mossiga muslimer vill inskränka tidningars rätt att skända deras profet, än att våra regeringar vill inskränka vår rätt att kritisera deras politik.

4 kommentarer:

Elisabet Öhrnell sa...

Vad kan vi göra, och hur kan vi agera, mer konkret?

Nisse Sandqvist sa...

Det finns ett, numer rätt dammigt, initiativ till Oprør här i Sverige: Demokratiuppropet.

Men annars ser det bara kompakt mörkt ut. Ingen diskussion finns ju i samhället kring utvecklingen, då ingen ur eliten besvarar den kritik som motståndarna kommer med. Och hur mycket engagerar frågan vanligt folk, hur mycket berör det dem att yttrandefriheten är hotad; de som ändå tillhör den stora, grå massan? Jag är både ilsken och vilsen.

I och för sig har jag funderat på att åka till Skåne Social Forum om ett par veckor, det skulle vara en aktiv handling...

ljuset sa...

Meningen med denna nyheten är att förvränga bilden av det riktiga förtrycket. Och tillåta alla överskridelser. Man vill mörda muslimerna för att dem har en ond profet. Eller man vill mörda muslimerna för att dem förtrycker kvinnan. Släng bomberna döda familjer dvs kvinnan, mannen och barnen då har du räddat förtrycket mot kvinnan i Islam. Ta över något som inte är ditt och du har räddat andra människor. Döda vem du vill och du är en hjälte. Bekämpa islam? Hur? Åk till Irak och spionera ge informationen till andra medarbetare för att dem ska sikta deras vapen på rätt plats.

www.Allah.info.se

MUSLIMERNA OCH DERAS PROFET ÄR MÖRDARNA

MÖRDA MUSLIMERNA, ALLAHO AKBAR

http://www.youtube.com/watch?v=F3qOb-V9Ywc

http://www.youtube.com/watch?v=LLE-FKjMdTk

Säg inte till någon, säg inte allt vad dina ögon har sätt

Man får inte prata för mycket i Sverige innan man hamnar i fängelse.
Det är bestämt vad man får tycka och vad man inte får tycka. Det är bara när man använder yttrandefriheten för att kränka muslimer som det är tillåtet.
När man vill säga sin åsikt om en historisk händelse då får man hamna i fängelse.
Se tex den tyske advokaten Jürgen Rieger åtal för förnekelse av Förintelsen.
http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=1647528
Är detta skämt eller lever vi i sådana samhällen. Där man inte får säga vad man tycker om en historisk händelse men muslimerna kan man fortsätta att attackera på fysiskt och psykiskt sätt.

Detta kanske är mitt sista meddelandet i mitt liv. Man vet inte vad man får säga innan man........

ljuset sa...

Är detta inte brott se med dina ögon

www.youtube.com/watch?v=F3qOb-V9Ywc

watch

Se på bebisen hur dem gjort hål i hennes lilla mage

Median vill inte visa detta för er

Jag skriker hjälp hjälp alla människor i världen

Skrik du också om hjälp

Jag kan inte göra något mer än att skrika om hjälp