08 december 2008

Ett alternativ

Just hemkommen från vänsterpartiets EU-valkonferens kan jag konstatera att naturen har haft sin gång: 2010 samarbetar s-v-mp för regeringsmakten. Om de fyra partiledarna kan fortsätta samtala i samma mysiga ton som på presskonferensen kommer vi snart att åter kunna diskutera politik på riktigt:



Jobben, klimatet och välfärden står i fokus. Det är en riktigt sansad prioritering. Man skulle kunna tänka sig långt mer postmoderna frågeställningar och betydligt "smalare" frågor, men det här ger en god grund för en materialistiskt riktig opposition mot högerpolitiken. Sen kommer förändringen förstås inte av sig själv - ett jättejobb återstår med att bygga folkrörelser i de viktiga frågorna. Hyresgästföreningen har kommit en bit med sitt arbete för hyresrätten: 50 000 har gått med i det interaktiva demonstrationståget mot högerpolitiken. Facken och Nätverket Gemensam Välfärd har mycket kvar att göra.

EU-valet i juni blir bra för vänsterpartiets del. I topp hittar vi tre kvinnor och två män: Eva-Britt Svensson, Hanna Löfqvist, Mikael Gustafsson, Berivan Öngörur och Erik Berg. Vi har en valplattform som slår alla de andra partiernas. Men som om det inte räckte är vi också i Demoskops mätning tredje största parti.

Vi är alternativet - vi är oppositionen!

Inga kommentarer: