22 september 2008

Från ESF

Förra veckan samlades 13 000 deltagare vid European Social Forum i Malmö, ESF 2008. Inte mycket har stått att läsa i tidningarna om denna gigantiska, viktiga europeiska mötesplats för sociala frågor. Min egen tidning, socialdemokratiska Länstidningen i Östersund, har inte skrivit ett ord om forumet. Däremot har två nedkortade TT-telegram, om två aktioner som genomfördes utanför ESF men i samma stad, publicerats där det framgår att ESF pågår i Malmö.

Det här är såklart ett stort problem och ett misslyckande för svensk media. Inte mindre än 250 programpunkter - seminarier, workshops och debatter - avhandlade de flesta tänkbara ämnen, med fokus på samarbete mellan sociala rörelser i öst och väst. På gatorna kryllade det av kändisar: Gudrun Schyman, Wanja Lundby-Wedin, Vandana Shiva och massor av andra namnkunniga från alla sorters "sociala rörelser" närvarade. Själv var jag nattvakt på skolor där deltagare från Balkan övernattade, vilket har gett ett rätt intressant utbyte för alla parter. Sett till forumets omfattning har utbytet varit enormt, och sannolikt betydelsefullt för den fortsatta utvecklingen i Europas sociala mylla.

När rapportering från forumet har förekommit är det de utstickande grejerna som beskrivs: blockad mot Migrationsverket (inte en del av ESF), intrång på vapenföretag (inte en del av ESF), gatufest med efterföljande stenkastning mot polisen (inte en del av ESF). Att ESF pågår nämns i bisatser och det är sällsynt med text som förklarar vad forumet handlar om. Detta, tillsammans med bilder på udda mänskor med obskyra åsikter, har fått oss tusentals andra, som forumet faktiskt hölls kring, att helt försvinna ur folks medvetande. När jag pratar med folk om forumet har de ingen aning om vad det hela går ut på. I SVT:s Rapport kallar min favorit bland nyhetsuppläsare Rikard Palm ESF för "Europeiska socialforumet". Inte ens mediefolket själva har en susning om vad de ombeds läsa upp för folk! Varför kan inte en så pass stor tilldragelse få en värdig, saklig rapportering i media? Varför påtvingas vi rapporter om dagsformen för John McCains vicepresidentkandidat Sarah Palin, men knappt några seriösa ord om den största politiska händelsen i Sverige i år?

Genom sitt nedtystande av en seriös, folklig opinion gör media hela samhället en fet björntjänst. Hur som helst var det en mäktig upplevelse och ett roligt, peppande arrangemang som vi som var där bjöds på den 17-21 september i Malmö. Jag tog några bilder under min vistelse:

Frukosten var goda tider, tyckte utlänningarna.

Peru-maoisterna firar folkkriget. De leve - hurra, hurra, hurra. Uppdatering: Ali Esbati vet att berätta mer om den sluga maoistiska kampen mot imperialism och opportunism.

I Bunkeflostrand firar de nyrika sina husköp genom att skärma av sig med ett rejält träplank runt hela kvarteret.

Barnen i Värnhem fick en frågestund med bosnierna och därefter en omgång lek i vår sovsal.

Delar av Ung Vänster och Sosialistisk Ungdoms sektion vid demonstrationens upptakt i Rosengård på lördagen.

Kort sagt: ESF 2008 kickade ass!

Inga kommentarer: