24 mars 2009

Elmbrant har koll

Dagens Arenas Björn Elmbrant har hängt med bättre än jag mäktat med i turerna kring LO:s agerande i pensionsbolagsfrågan. Se så fint moderna socialdemokrater kan formulera det:

I går sa Wanja Lundby-Wedin med hetta att hennes främsta mål är att skydda LO-medlemmarnas pengar i AMF Pension och i AP-fonderna. Men ska vi verkligen tro henne borde hon ju ställa till ett jättebråk om de orimliga placeringsreglerna. Miljarder av löntagarnas pengar ligger sårbara i aktier. En fjärdedel av AP-fonderna har gått upp i rök på bara ett år.

Därför behöver vi en LO-ledning som säger: Vi representerar löntagarna och småfolket i det här landet. Vi vill att deras surt förvärvade pensionsinbetalningar inte ska sättas i bara aktier, vars värde bara försvinner, utan mer ska placeras i det som medlemmarna faktiskt behöver: investeringar i hyresrätter, ny klimatteknik och bättre kollektivtrafik, exempelvis.
Socialdemokrati är förvisso klassförräderi, men det finns en strömning i den moderna socialdemokratin som jag fortfarande har en viss respekt för. Den vill i alla fall något, till skillnad från rörelsens ledning.

En stilla vädjan till parti- och LO-kongresser: Socialdemokraterna behöver en annan ledning, utan korrupt ovanifrånperspektiv. Med ledningar som representerar medlemmarna på riktigt kommer folk att börja kämpa igen.

Inga kommentarer: