27 mars 2009

Rak Kadhammar om rättvisa

Peter Kadhammar resonerar kring de krav som vi reste i januari om att ställa den israeliska ledartrojkan till svars för sina förbrytelser:

Kommer någon att ställas till svars för förbrytelserna? Kommer den internationella brottmålsdomstolen i Haag att utfärda en arresteringsorder för premiärminister Ehud Olmert?

Skulle inte tro det. Olmert är inte en balkansk rövarkung som Radovan Karadzic. Han är ingen brottslig afrikansk ledare som Sudans president Omar Hassan al-Bashir.

Israel är en strategisk allierad till supermakten USA och kan därför fortsätta att begå brott mot den palestinska befolkningen.
När nu Internationella brottmålsdomstolen i Haag, ICC, har beslutat att den lynnige sudanesiske presidenten al-Bashir ska åtalas för en del av sina brott gör det mer skada än nytta. ICC träder in i en konflikt som håller på att stabiliseras, med följd att stabiliseringsarbetet hotas i grunden. De beväpnade grupperna i landets södra delar kan mycket väl ta åtalet som förevändning för att ställa till med kaos. Men det spelar ju ingen roll för ICC, som har stöd bland de mäktigaste makthavarna i världen.

Ville ICC göra mänskligheten en stor tjänst så skulle den utreda i första hand den amerikanske expresidenten Bush den yngres brott, samt Storbritanniens tidigare premiärminister Blairs blodiga krig. Först när rättvisan drabbar alla brottslingar lika kan den kallas rättvisa.

1 kommentar:

Elisabet Öhrnell sa...

Fast jag tror inte det är tanken med det rådande systemet. USA har självklart tolkningsföreträde oavsett vad det gäller. Vi kan bara drömma om att jänkare och deras allierade ska granskas rättvist.
Och ingenstans i världen är vi särskilt lika inför lagen, eller sjukvården, eller försäkringskassan, socialförvaltningen, arbetsförmedlingen eller whatever. Är du rik och välutbildad blir du behandlad som en människa; är du fattig och lågutbildad ska du trampas på.
Det enda vi kan hoppas på är revolutionen!