04 maj 2009

Kolonialt (och en massa potatis)

Våra stora nyhetsmedier spinner på en tråd utlagd av västländernas militärmakter: Listiga, vita soldater lyckades gripa barbariska somaliska pirater. Varje detalj som den franska befälhavaren rapporterar går rakt ut i tidningarna. När det är finanskris måste man ta varje tillfälle i akt att utropa västmakternas triumf!

När Aftonbladet i god journalistisk anda sammanfattar andra tidningar blir det rätt komiskt:

När kommandosoldaterna tog sig ombord på piraternas moderskepp hittade de ytterligare en pirat och en massa potatis.

Piraterna greps 900 kilometer från somaliska kusten. Samtliga gripna var somalier, uppger nyhetsbyrå AP.
Här har vi alltså ett öppet FN-mandat från säkerhetsrådet, som säger att FN:s medlemsländer får delta i försvaret av mattransporter till Somalia. Nato har en egen tolkning och utövar omfattande militär hets mot alla delar av regionen. Vi har också en EU-operation, Atalanta, vars uppgift är att medelst stora militära resurser skjuta och/eller gripa så kallade pirater, Somalias informella kustbevakning.

Sverige deltar i operationen utanför Somalias kust från mitten av maj. Återigen är det en militär aktion där Nato gör ett arbete och EU/Sverige ett annat, men i praktiken samverkar man. Försvarets egna beskrivningar av operationen får en att undra om vi redan är medlemmar i Nato.

Om detta skulle såklart våra journalister kunna skriva. Man kunde rent av, och nu medger jag att det här är teoretiska spekulationer, tänka sig att svenska journalister skulle granska Sveriges politik på det här området och ställa (och följa upp) kritiska frågor. Enligt vissa teoretiker kan media ha den funktionen. Vi slipper lyckligtvis sådana diskussioner i det här landet, och får istället häftiga rapporter om hur våra grabbar haffar fåraktiga negrer i båtar fyllda med vapen och potatis.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Är det inte bra att sjöfarten säkras i dessa vatten? Dom drabbade arbetarna inom sjöfarten måste ju kunna utföra sina jobb utan risken att bli kidnappad eller mördade.
Eller ska man lämna denna zon vind för våg, som ett laglöst område där den med störts/mest vapen bestämmer?
Vilka åtgärder ser du vara bättre för att garantera säkerheten för dom anställda inom sjöfarten?
Eller ska vi helt enkelt "skylla oss själva" och bara rycka på axlarna och skylla på USA.

Anonym sa...

Du glömde frankrike, som artikeln handlar om. De är inte med i NATO

Peter sa...

Jäkla skitsnack! Piraterna förstör de internationella handelsrutterna och gör det för sin egen vinning.

Ingen utom piraterna tjänar på att de finns. Hur kul tror du att det skulle kännas och du blev kidnappad för lösensumma när du var ute och metade på stor sjön.

Nisse Sandqvist sa...

Anonym 05:17: Jag har inte kritiserat att man säkrar FN:s mattransporter till Somalia. Som läget är just nu behövs skydd. Det jag stör mig på är den blindhet för västländernas makt som uttalanden av typen "ska vi lämna dem vind för våg?" visar. Västvärlden utövar makt mot Somalia på väldigt många sätt, och de militära operationerna är en reaktion på de problem som uppstår i andra delar av våra ledares maktutövningskedja. Problemets kärna - att somalierna anser sig utsatta för övergrepp av västmakterna och att de inte får erkännande för inhemska lösningar på sina interna konflikter - kvarstår orörd medan väst trappar upp sina militära ambitioner i området. Det är därför jag tycker att media behöver spela en mer kritisk, undersökande roll.

Anonym 10:46: Jag glömde inte alls Frankrike, det är som jag skrev franska militärer som leder den aktuella jakten. Frankrike är tongivande både i Nato och i flera afrikanska operationer.

Peter: Visst är det så att piraterna förstör och agerar parasitärt. Något annat tycker jag inte om dem. Men det är skillnad på att ogilla deras pirateri och att som nyhetsmedia beskriva situationen ur franska militärers synvinkel. Media borde här tillämpa journalistisk etik och beskriva situationen mer mångsidigt. De borde ta reda på varför pirateriet har exploderat, och förklara det. De borde redogöra för de senaste veckornas offensiver och reaktionerna på dessa. De borde redogöra för historien bakom Somalias misslyckanden och varför vissa maktlösa människor tar till grymma metoder för att utverka hämnd eller söka återupprättelse. Jag begär inte allt i samma artikel, men ett mer seriöst journalistiskt arbete kunde vara en god början.

För övrigt är det sjukt tröttsamt att så många inte vågar stå för sina åsikter. Jag tar inte lika seriöst på någon jävla haverist som skriver fem rasistiska kommentarer här, som på någon som säger sitt hjärtas mening med tydlig avsändare.

Anonym sa...

"De borde redogöra för historien bakom Somalias misslyckanden och varför vissa maktlösa människor tar till grymma metoder för att utverka hämnd eller söka återupprättelse...."

Ja tydligen så verkar några miljoner i piraternas fickor få dom att "glömma" alla orätt som dom utsatts för.
Skulle det enbart vara en symbolisk aktion ifrån Piraterna, ett gensvar på dom orättvisor som dom utsatts för av västvärlden, så skulle dom nog väcka större sympati om dom lämnade pengar och lösensummor utanför.

mvh
Anders Gustavsson

Nisse Sandqvist sa...

Anders Gustavsson: Du är nog representativ för de flesta anonyma kommentatorer här (de flesta har jag raderat), i det att du kommenterar piraterna. Jag förutsätts hysa sympatier för dessa, eftersom jag ifrågasätter medias rapportering om dem. Det gör jag inte. Jag tycker inte att människors åsikter om piraterna är intressanta kommentarer här, heller. Det intressanta är att media så enfaldigt, passivt, återberättar den militära maktens redogörelse.

För den som inte tänkte på det så formas vår verklighetsuppfattning, vår världssyn och våra värderingar, av det vi dagligen får i oss via massmedia. Om det som media då pumpar ut är osjälvständigt redigerade berättelser från militära makthavare kommer vår världsbild att kantra. I ekonomijournalistiken har det länge varit norm med fullständigt partsberoende rapportering, i utrikesjournalistiken är det mer ojämnt. Men i det nu aktuella fallet saknar journalisterna definitivt ryggrad.

Nisse Sandqvist sa...

För att förtydliga det jag skrev om folk som inte står för sina åsikter: Jag publicerar heller inte kommentarer som ger mig medhåll, men som inte kommer med "input" i de frågor jag vill diskutera.