30 mars 2005

"Oegentligheter" och "insinuation"

Som ingen har missat pågår granskningar av de politiska ungdomsförbunden för tillfället. Tidningar, radiokanaler och teveprogram söker landet runt upp gamla arkiverade handlingar, avhoppade aktivister, pyrande interna konflikter, ryktesspridare och folk som ondgör sig.

Alla ungdomsförbund har sina historier, den ena gruvligare än den andra och den tredje mer omfattande än den fjärde. Förbund A angriper förbund B som moraliskt korrupt, förbund C svarar med att angripa dem bägge för "fusk" eller annat, varpå medierna "avslöjar" att det förekommer så kallade oegentligheter i samtliga ungdomsförbund, på samtliga nivåer. Alla är förvånade.

Men, varför är det så många som förvånas? Vissa säger cyniskt att "det ska börjas i tid", andra att det borde tagits tag i på sjuttiotalet - några att inga pengar borde delas ut från staten över huvud taget.

Ungdomsförbunden har nu visat sig vara ungefär som föreningsliv, företag, politiska partier och andra organisationer i övrigt: ställen där personkonflikter, maktkamper, tankestrider och "interna kulturer" får medlemmar och ledare att agera taktiskt efter egenintresse.

Det finns grader i helvetet också. Vissa har begått övertramp större än andra. Vissa har sedan tidigare vidtagit vissa åtgärder, medan andra helt struntat i att rätta till några problem.

Jag tror att media kommer att spela en mycket destruktiv roll i fråga om ungdomsförbundens framtid. Det är extremt svårt att visa ungdomars engagemang som någonting positivt, att visa det så det ser attraktivt och meningsfullt ut. En imagegrej, svårare än det mesta här i världen. Genom att ramponera de politiska ungdomsförbundens image står de som samhällsförändrande kraft mycket lågt i framtiden. Därmed kommer också ungdomars vilja att bege sig till de militanta grupperna att öka - och därmed obalansen och destruktiviteten i samhället.

Förbaskat märkligt är det dock att vissa ungdomsförbund sysslar med så flagranta brott mot både sunt förnuft och föreningslagarna. Jag tänker på spritfester, bidragsfusk och informella maktkonstruktioner, bland annat. Ungdomsförbund - skärpen eder!

Inga kommentarer: