27 mars 2005

Värsta scoopet!

I dag lägger jag märke till ett gäng gubbar i livets sista melodi i nyhetssändningarna. Det är påven (som nu för tiden är en hel dokusåpa i de flesta nyhetsprogram), det är Monacos prins Rainier III och det är Bengt Bedrup. Torra gubbar, som sedan länge slutat omsätta näring, blir viktiga nyheter i denna föränderliga värld.

Undrar just vad som händer när Olinda, Olivier, Lina, Linda, Knutbypastorn, Keno-killen från Gotland, Qristina, Naken-Janne och alla de andra börjar få vacklande hälsa. Kommer public service att ta upp deras öden då, eller blir det följetonger i Aftonbladet och Expressen?

Vad jag vet händer det en hel del saker i världen av betydelse för oss i Sverige. Sånt som växande protester mot den iranska regimen, ökenspridning i Latinamerika och mikrobanksuppbyggande i Öst- och Centralafrika. Men får vi se reportageserier, analyser och dokumentärer om sånt? Nä. Nej, vi kanske får se ett minnesprogram om påven sen när han kolar. Så samhällsskildrande behagar SVT säkert vara. Och Sveriges Radios nyhetsprogram Ekot lär ta upp furst Rainiers bortgång med stor vördnad.

Nä - här bryter vi för lite reklam! LEVE REPUBLIKEN JAMTLAND!!

Jag vill att folk ska lära sig nånting framför dumburken. Att det - efter tre timmar av slötittande - har såtts ett frö i varje tittares sinne, som utmynnar i en tanke, eller i bästa fall en handling. Vi vet att "folk" - om de matas tillräckligt länge med samma budskap - "lär" sig. Om man bara tjatar om sockerfällor så räds folk sockret.

Så varför inte låta basunera ut de små folkens budskap, gräsrotsrörelsernas kamp mot överheten, miljökampens fortskridande, kvinnornas frigörelse i Syd och annat viktigt? Media i dag svärmar kring de stora. Kring påvar, prinsar och förmodade auktoriteter.

Public service har en reell möjlighet att ändra nyhetsrapporteringen, de kan faktiskt sätta en annan agenda.

Ge det alternativa berättandet en chans... Skriv om, tala för och visa upp andra delar av världssamhället! Jag är less och likgiltig inför den femtioelfte rapporten om gamla gubbskrällens hälsa. Gimme some radical knowledge, man!

Inga kommentarer: