27 mars 2005

Siewert Öholm, en del av Sverige.

Det har uppstått en fantastiskt västerländsk hälsotrend, en sån där sak som bara ett medvetet mediepådrag kan skapa. Den här gången handlar det om socker - alla vill veta hur man får i sig så lite socker som möjligt, helst med så udda konsekvenser som möjligt.

Folk går till de mest udda affärerna och hittar där en sällsynt tropisk nöt som sägs vara hälsobringande. De hamstrar frukt efter att ha konstaterat sockertillsatserna i frukostflingorna. Och de sörplar i sig en sur, besk fil för att det står "naturell" på förpackningarna. Vad som helst och allt på en gång - för att undvika sockret. Man vill ju inte vara helt efterbliven!

Varför är det så pinsamt otänkbart att köpa ett gäng schyssta, naturliga råvaror och laga sig en hederlig middag baserad på husmanskost? Jag äter gärna en mumsig gryta eller pitepalt med grönsaker. Man måste inte bli ett trendfreak för att leva under rimliga omständigheter. Simply add a few vegetables.

Huvudsaken med en sån här kampanj tror jag är att det växer upp en ny nischmarknad av halvfabrikat utan socker, av "health foods" och av andra produkter man kan sälja till överpris åt "nyupplysta" konsumenter... Av vilken anledning skulle Expressen annars göra kampanj?

Inga kommentarer: