30 mars 2005

Politisera och ideologisera mera.

I Sveriges Radio P3 körde man för ett par dagar sedan en dokumentär om ockupationen av västtyska ambassaden i Stockholm och om vänsterrörelsen i stort. Många viktiga poänger gjordes genom hela programmet, men i de sista minuterna av programmets andra akt kom ändå ett extra viktigt klargörande:

Dagens ungdomar är för obildade. Vänsterungdomar har i dag i allmänhet inte alls någon rimlig överblick över läget i världen, ingen allmänbildning. Det hade de flesta på 70-talet.

För vänsterrörelsen är det A och O att ungdomarna skolas ideologiskt och politiskt. En rörelse som ska förändra och bygga samhället måste ge anhängarna analyskunskap och slughet. Hur många kan bakgrundsfakta i de stora frågorna i Mellanöstern, Asien, Afrika, Latinamerika och Nordamerika i dag? Inte många. Jag hade väldigt dålig koll på Iran tills i torsdags, när tidningen Arbetaren gav mig en lättläst serie artiklar.

Varje vänsterrörelse värd namnet måste arbeta för att bilda och skola. Kanske låter det sekteristiskt, men det krävs mer än stenkastning och attityder för att förändra världen. I alla fall i dagens Sverige.

Inga kommentarer: