31 mars 2005

Politiker

Jag höll i en intervju med socialnämndens ordförande i dag. Till slut hade jag två timmar av samtal om litet och stort i ryggsäcken - och en betydligt mer nyanserad bild av kommunens alkoholstrategi.

De närmaste åren kommer vi alla att märka effekterna av den EU-dirigerade alkoholliberaliseringen allt tydligare. Drickandet kommer att öka, supandet kan komma att öka drastiskt. Kommunens resurser är minimala:

Ett par personer jobbar uppsökande på stadens krogar för att leta upp riskfall. Ett par personer sitter och agerar rådgivning åt unga. Ett par personer ger rådgivning åt vuxna. Ett par personer ger hjälp åt missbrukare. Några team tar hand om allvarligare fall. Ett femtiotal personer arbetar med LVM-hemmet på Frösön. Och lite till. Punkt.

Resurserna räcker inte alls, vården funkar inte. Men det är vad man har att erbjuda - åtminstone tills dess att budgeten ska saneras. Med en så omfattande verksamhet som man har i dag går socialnämnden med minussiffror i miljonklassen. Vilket såklart innebär att man måste skära bort.

Skära bort där det egentligen skulle behöva läggas till. Sedan slutet av 80-talet har man skurit ner i missbruksvården med hälften. Nu ska ytterligare 70 miljoner av kommunens budget bort, under 2006 och 2007.

Brightare kunde framtiden allt se ut...!

Inga kommentarer: