01 april 2005

Hurra för nyhetsvärdet

När Aftonbladet får sätta nyhetsagendan behöver man inte oroa sig. Det blir underhållning av allt, ungefär som Kanal 5 lyckas ge även de mer seriösa dokumentärerna ett oseriöst, skvallermässigt omslagspapper.

I dag låter aftonbladet.se oss veta att förlovningen i Paradise Hotel var en bluff, att Olinda är en glamour-feminist och Robinson-Robban nu står åtalad. Dessutom kan vi läsa de glättiga analyserna av de före detta dokusåpa- och politikerkändisarnas nu så omskrivna skandaler och utspel. Det är en jättelik kavalkad av underhållning, med få kontakter i någon viktig samhällsfråga, vi bjuds på.

Det finns ett gäng kultur- och debattsidor också. Men allvarligt, hur stor del av tiden räknar redaktionen med att vi ska lägga på de mer seriösa sidorna? Inte mycket. De flesta ögnar igenom nöjesnyheterna, därav min aggression mot Aftonbladet.

Sveriges största tidning skulle kunna vara så mycket mer. Ja, den skulle i värsta fall till och med ha potential att bilda och fördjupa, i stället för att förblinda och fördumma.

Inga kommentarer: