07 augusti 2007

Chávez i motvind

Aftonbladets rubriker är lika förljugna som de är lockande. Om de skriver "Här besöker Penn diktatorn", var har då Sean Penn varit? Nordkorea? Zimbabwe? Wal-Mart? Nej, Penn har varit i Venezuela. Och besökt en demokratiskt vald president. Som Aftonbladet kallar diktator.

Medier skapar och befäster uppfattningar om vår värld - riktiga eller påhittade. Något ansvar för att mediernas bild stämmer finns inte, för det slutgiltiga avgörandet fäller alltid annonsförsäljningen. Säljer det mer att skriva att Sean Penn besöker diktatorn Chávez, än att beskriva att Sean Penn besöker en uppskattad och folkvald, må vara att han är polemisk, allmänt motvalls och bestämd, president? Låt gå, då får det stå så! Det säljer mer med ett invektiv, än med sanningen.

Förbannade, satans media. Även om aftonbladet.se publicerar en rättelse, där de ursäktar sitt misstag, kommer bilden av Venezuela, Chávez och Penn att färgas mer av rubriken ovan än av rättelsen. Och det vet givetvis aftonbladarna. Hur kommer det sig att de ändå gör såhär, helt oreflekterat? Jag hoppas jag får svar från redaktionen.

2 kommentarer:

Olof sa...

Fi fan vad vidrigt.

Ett annat kul tips är att läsa dagens DN om den nya historieboken i Ryssland där "Stalin hyllas" odv. Det finns några "hemska" citat från boken som är något av det mest balanserade jag läst i en historiebok

Nisse Sandqvist sa...

Eller hur. Vad i helwittes har de att invända mot den ändå nästan liberala skrivningen "I över 70 år justerades inrikespolitiken i västländerna till de mänskliga rättigheternas fördel under ett icke obetydligt inflytande från Sovjetunionen"? Klart man kan kritisera Putin, men... Kom igen...