18 oktober 2008

Arbetarrörelse-ish

Jag har missat alla debatter mellan Sahlin och Reinfeldt, men kan konstatera att det nog är lika bra. Ida Gabrielsson har tålmodigt kommenterat för Aftonbladets räkning på Ung Vänster-bloggen.

Själv skrev jag i arbetarrörelse-ish vredesmod en insändare för några dagar sedan om Sahlins inställning i oppositionsfrågan:

Det är bara borgarna som på första maj demonstrerar för strängare budgetdisciplin och mindre utrymme för kollektiva välfärdssatsningar.

Sahlin har inte sin rörelse med sig när hon kräver detta av vänsterpartiet. Vi kan inte ta högerns ekonomiska politik som utgångspunkt för en grön vänsterpolitik!
I dag verkar den svenska socialdemokratins agenda vara skriven i partigruppen i EU-parlamentet och aldrig ifrågasatt av partiledningen. Det gör att socialdemokratins hela projekt går ut på att släta ut sig i kompromissandet med och eftergifterna till den kontinentala högern. Om det fortsätter kan sossarna räkna med att hamna i den klubb av östeuropeiska socialdemokratiska partier som på grund av oförmåga att skapa alternativ politik får fem procent av rösterna i valen. Och det är inte någon ny vänster som tar vid där den traditionella socialdemokratin misslyckas, utan en avgrundshöger med maktambitioner.

Inga kommentarer: