26 november 2008

Landshövding också på Facebook

Jämtlands läns landshövding Britt Bohlin (s) har hamnat i blåsväder. Orsaken är att ÖP har avslöjat att hon är medlem i en grupp på Facebook som är kritisk till näringsminister Maud Olofsson.

Det är klart att det blir lite tokigt om en av regeringen utsedd ledare kritiserar regeringen på partipolitiska grunder. Men det är knappast något att göra stora rubriker av, eftersom hon gick med i dessa grupper innan hon utsågs till landshövding. Dessutom borde gränsen för hur mycket man får vara ideologisk privat och hur mycket man får uttrycka i sin tjänsteroll gå någonstans vid grupper på Facebook. Får verkligen inte den som innehar en viktig befattning ha ett "privatliv i politiken"?

Övervakningssamhället snackar vi ofta om, och det här kan vara en aspekt av det. Det skulle i princip räcka med att Bohlin hade varit med i någon grupp med ett lite tokigare namn för att Aftonbladet skulle ha dragit igång ett drev som kunde ha fått henne avsatt på direkten. Allt behöver inte fläkas ut överallt. Ibland kan media faktiskt ställa till med mer elände än nödvändigt...

Inga kommentarer: