16 november 2008

Fråga folket om vattenexploateringen

Statliga Vattenfall har planer för en 24 kilometer lång tunnel som ska leda vatten från Vojmsjön till vattenkraftverket i Stalon i Vilhelmina kommun. Tunneln beräknas ge 150 GWh el utöver de 538 GWh per år som verket redan producerar. Tunnelns tillskott motsvarar effekten av 30 (inte 300, som Vattenfall i sitt reklamblad till förstudie påstår) vindkraftverk. Detta till priset av att Vojmån förlorar runt 80 procent av sin vattenföring. Vojmån kan vara ett otroligt fascinerande vattendrag att beskåda när vattnet rinner till, medan det ser spöklikt ut vid lågvatten, när hundratusentals runda stenar blottläggs.

Att bygga den 2,4 mil långa tunneln mellan de två sjömagasinen skulle bli en otroligt kostsam historia med ett marginellt tillskott av el som följd. Man räknar med att projektet går loss på ungefär en miljard kronor. Kommunen och Vattenfall har i ett nära samarbete redan lagt ut rejäla summor på förarbetet till ett tunnelbygge.

I dag har en folkomröstning hållits i Vilhelmina kommun, med 5 700 röstberättigade. Frågan som vilhelminaborna har tagit ställning till är: "Vill Du att en överledning skall genomföras enligt redovisningen i förstudiens slutrapport?" Förhandsbeskeden har talat om att det "lutar åt nej", och så får man väl sammanfatta delresultatet hittills i kväll:

När sex av åtta distrikt är räknade såhär strax efter klockan 21 har 1 100 röstat ja och 1 200 röstat nej.

Frågan delar befolkningen. Man vill å ena sidan desperat ha jobben som tunnelbygget ger, men man vill å andra sidan för allt i världen inte föröda de nedre delarna av Vojmån. Även om mandatet inte blir så tydligt hoppas jag att ett nej från kommuninvånarna håller Vattenfall och andra exploatörer borta från onödiga ingrepp åtminstone i Vilhelmina kommun. De får såklart gärna också backa från Sorsele, Storuman, Malå och andra kommuner där de planerar för omfattande ingrepp i naturen. Med lite mer vilja och lite mindre girighet kan folk faktiskt få jobb utan att det förstör särskilt mycket av vår härliga natur.

Uppdatering: Strax före 23.00 är alla röster räknade och resultatet, 53 procent nej, står klart. Stort tack till Vilhelmina kommun för en riktigt häftig valhemsida och för en spännande omröstning. Nu är det dags att ta till plan B, för jobb och miljö på bättre villkor.

1 kommentar:

Elisabet Öhrnell sa...

Man blir fan brydd att rätt sida kan vinna nåt val överhuvudtaget i dessa tider. Ska vi fira?
Vojmån får mig att tänka på den enda gång vi fraktade mina föräldrar till Sorsele. Jag minns att vi stannade på rastplatsen vid Vojmån. Sannolikt drack vi kaffe där. Det var nog när du var bebis, tror jag. Och jag kommer inte ihåg mycket av eventet i övrigt - vi konfronterade väl våra respektive föräldrar med varann, antar jag, för jag minns vagt att Johannes blev lycklig över att få knåda lite nya fötter. Men jag har inget minne av resten - var mormor och morfar sov, hur länge de var i Kvarnbränna och vad vi gjorde för övrigt. Men just Vojmån kommer jag ihåg. Kanske för att det är ett ställe jag nästan aldrig stannat på. Och jag kan bara se min pappa framför mig där han sitter vid rastplatsbordet - min mamma finns liksom inte med. Men så var det ju också han som var den intressanta och roliga av de två.