09 mars 2007

Det gäller våra liv, det gäller våra barn - Sverige ut ur Afghanistan!

För några dagar sedan fick jag reda på att en skolkamrat från gymnasiet ska tjänstgöra några månader i den svenska militärens Afghanistan-styrka. Förutom den inledande, personliga obehagskänslan är det också politiskt väldigt syrligt att tänka på vad Sverige river ner i och med sitt deltagande i kriget i Afghanistan.

Vi skickar unga killar och tjejer till Afghanistan av framför allt tre skäl:
a) Bryssel och "världssamfundet" (i folkmun även kallat Washington) vill ha Sverige som kompisar och vi dem,
b) vi måste använda och "underhålla" den kompetens som vi bygger upp i och med vår omfattande produktion och export av vapen,
c) Sverige har kommit ut ur garderoben som wannabe-imperialistisk stat. Där vi förr kunde hävda alliansfrihetens moral och diplomatins kraft som konfliktlösare, talar vi oss i dag gärna varma om våra senaste vapensystem och Jas Gripen. Hellre tjäna pengar på ett krig än gå miste om ett genom förhandlingar!

Vi skickar unga killar och tjejer till Afghanistan för att strida i ett krig som har uppkommit på grund av den amerikanska imperialismen. Det är ett krig i ett land där Sverige sedan länge driver bistånds- och solidaritetsarbete - arbete som nu i värsta fall helt förlorar sin konstruktiva effekt, när företrädare för den svenska staten på order från Washington ska skjuta skarpt.

För skjuta skarpt är just vad det handlar om. Svenska ungdomar, i tjugoårsåldern, ska kriga mot de svartmuskiga araberna för att visa vilka värden vi i västvärlden står för. Vilka blir följderna av att några tusen unga svenskar de närmaste åren kommer hem som krigsveteraner från ett smutsigt, skamligt krig utan slut?

Krigsmotståndare är jag av massor av skäl. Men någonstans känns det ändå som att det starkaste argumentet mot de moderna krigen är att det är just oss det handlar om. Det är vi som av dom där uppe blir utkommenderade i världen för att slåss mot andra i grunden lika oskyldiga.

Hans Linde (v) har kommenterat situationen, med anledning av Kalla Faktas program i ämnet under torsdagskvällen.

Uppdatering: Föreningen Afghanistansolidaritet har ett viktigt upprop på sin hemsida. Skriv under namninsamlingen!

Uppdatering II: Eller, glöm ovanstående långa inlägg. Det ultimata antiimperialistiska statementet står Comandante Chávez för. Se och njut.

1 kommentar:

Anonym sa...

"Fighting for peace is like fucking for virginity"

Om jag minns rätt är detta citat hämtat ur en tjugo år gammal artikel i Pax (Svenska Freds och skiljedomsföreningens tidning)

Jörgen