08 mars 2007

Intressenas showoff 8 mars

Åttonde mars, internationella kvinnodagen. I Malmö har det varit demonstrationståg med några hundra deltagare som lite osynkroniserat har skrikit ramsor och slagord. Nån hade ett plakat med texten "Lady get your gun - dead men don't rape"; andra var vanliga, vettiga människor.

Vad som hamnar i media är intressant. Jag kan gissa att den där om att kvinnor ska döda männen hamnar på bild i tidningen i morgon, men redan under dagen har jag tröttnat på vems intressen media egentligen går.

Den nyhet som har nått Rix FM:s nyhetssändningar (som i sin tur är ett axplock ur Aftonbladet) om 8 mars är att Göteborgs-Postens Sifo-undersökning visar att 73 procent av Sveriges kvinnor anser att samhället är jämställt. Fast det är att läsa statistiken tokigt, såklart. Sånt gör media gärna när de vill förankra en viss åsikt bland allmänheten. För det är ju det Rix FM-nyheterna och alla andra helkommersiella nyheter är till för: att kort presentera en nyhet på ett "aptitligt" sätt. Att en bred majoritet av kvinnorna på självaste kvinnodagen säger att de är nöjda måste ändå anses vara en förbaskat behaglig bild att sprida från etablissemangshåll.

Sanningen är dock att endast 13 procent påstår sig vara "helt jämställda". Övriga 60 procent hamnar i kategorin som säger att de har "kommit ganska långt", enligt GP. Det intressanta med undersökningen är att den ger hyfsat utslag när det gäller klass- och sociala faktorer. Kvinnor i privat sektor som röstar borgerligt är i mycket mindre grad diskriminerade än kvinnor i offentlig sektor som röstar på "vänsterblocket". Med andra ord ingenting nytt alls under solen. Annat, förstås, än att det i etermedia för en dag kan få heta att "de svenska kvinnorna anser sig jämställda".

Att släppa rapporter till media inför eller på internationella kvinnodagen hör liksom till. LO:s har viss relevans och förtjänar att spridas: "Röster om facket och jobben nr 2/2007", om klass- och könsintressena i de tre centralorganisationerna, samt "Vägval för utbildningen", om hur redan skolan sorterar mellan könen. Också vänsterpartiet har släppt en rapport, om hur privatiseringar faktiskt drabbar anställda (kvinnor) ekonomiskt och i termer av makt.

Här i Malmö märkte jag inte mycket av den konservativa antikonfliktsökande ideologi som tongivande delar av media lider av under kvällens demonstration. Tvärtom märks det att insikten om det sinnessjuka i att samhällets resurser i allt högre grad fördelas klass-, etnicitets- och könsmässigt diskriminerande har fått sitt genomslag. Precis som fallet är med andra centrala insikter som ibland kan drabba folk kollektivt, hoppas jag nu att det går att organisera detta vidare...

Inga kommentarer: