19 december 2005

Arbete für alle

Omvärldsbilder har den senaste tiden publicerat många artiklar tagna från FN:s informationstjänst IRIN, från Västafrika. Särskilt situationen i Elfenbenskusten och hur krig och sociala problem samspelar, har varit stora ämnen.

Det känns relevant att få bekräftat att de problem som drabbar Sverige hårt drabbat Västafrika katastrofalt. När miljoner går utan jobb i ett litet land och det sociala skyddsnätet inte existerar, ges våldet och osämjan nytt bränsle. Våldet i sin tur minskar möjligheterna att förbättra läget med konventionella metoder.

Elfenbenskustens kakaocentrum, Abidjan, har fyra miljoner invånare. En fjärdedel av stadens invånare är flyktingar från inbördeskrigsdrabbade landsbygdsområden. Oroligheterna, som späs på av sociala och etniska klyftor, blir stora. Fattigdomen och misären blir bara större ju mer staden växer. Någon revolutionär rörelse som vi naivt kan sätta vårt hopp till finns inte heller. Än. Vi i Sverige läser för lite om de fattigare råvaruproducerande länderna - det är skamligt att vi "glömmer" Afrika så ofta!

Inga kommentarer: