13 december 2005

Ylva vill mera (och jag tipsar).

Äldreomsorgsminister Ylva Johansson, "vpk-förrädaren" som blev kär i ett av de största monstren i svensk politik, Erik Åsbrink, debatterade äldreomsorgen i Debatt i kväll. En undersköterska från Östersund deltog också med real life-information - mycket intressant!

För en gångs skull måste jag få påstå att sosseministern faktiskt rulade spelplanen. Hon var den enda som kom med en tydlig vision, den enda som visade prov på ordentlig saklighet och var påläst, och dessutom skippade hon många traditionella sossefloskler. Som Ylva Johansson tog debatten i kväll, borde fler sossar ta dem. Lär av det goda - spola bort skiten.

Sen hade vi det lilla kruxet: SAP står inte riktigt upp för den där käcka välfärdsagitationen som de ibland lyckas med. Nej, Ylva vet mycket väl att massiva satsningar på löneförhöjningar, vidareutbildning och nyanställningar i svensk vård och omsorg kräver skattehöjningar.

På ekonomispråk måste BNP-andelen som utgörs av offentlig konsumtion öka. Skatterna måste höjas. Ylva snuddade vid detta genom att påpeka - som en kritik av borgarna - att Allians för Sveriges löfte om 50 miljarder lägre skatteinkomster med borgerlig regering knappast är något som ökar chanserna för låginkomsttagare att få det bättre.

Debattens andra ringhörna befolkades av en familjekonservativ actress-now-gone-politician (c), och av han den där som styr kristdemokraterna. Ingen av dem presterade något annat än trams om "åldersrasism" och nostalgiska idyllföreställningar.

Hörru, Ylva! Räkna lite på vad
a) en 20-procentig löneökning för de 50 % lägst betalda inom omsorgen,
b) en 20-procentig expansion av antalet anställda i offentlig sektor och
c) en fördubblad fortbildningstakt av vård- och omsorgspersonal skulle kosta. Glöm inte att i slutrapporten räkna in de "externa fördelarna" som följer av en lägre arbetslöshet, högre levnadsstandard für alle samt en ökad jämställdhet och status för landets största arbetsplatser. Kom sen tillbaka och argumentera för varför det är okej att inte protestera hej vilt när regeringen föreslår en minskning av den offentliga sektorns andel av BNP samt otillräckliga tillskott till vården för att ens täcka befintlig verksamhet. Jag tar gärna den debatten själv, om du tycker att det är pinsamt att debattera mot sorgliga gråtofflar som Göran Hägglund.

Inga kommentarer: