15 december 2005

Skamlöst utnyttjande av "dom andra"

I dagens Aftonbladet skriver Lena Sundström viktigt om vår inställning till "kommunism" och "kommunistiska diktaturer". Kommunismen är, menar hon, dålig när den är tråkig. Stalin var tråkig, så vi hatade honom och han var ond. I dagens Kina är det dock inte så farligt. Människor avrättas på löpande band - mångas organ säljs till oss västerlänningar - och ett rop på demokrati är lika bekvämt i Kina som att andas in saltvatten. Men Kina är kul, så vi gillar landets kommunistdiktatur.

Brå, Brottsförebyggande rådet, har färdigställt sin rapport Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet. Rapporten har sporrat ytterhögern till rena revanschkampanjen - senast i dag affischerade sd till exempel i Strömsund (inom en timme var affischerna borta; snart satt där i stället antirasistiska. Rasisterna - folket: 0 - 1!). När en statlig institution väcker debatt på en spelplan där rasister har författat spelreglerna så kan saker bli väldigt fel, väldigt snabbt. Politiska trender kan, som vi fått lära oss, blossa upp snabbt på grund av crazy utspel från samhällets aktörer.

En annan som tappar i förtroende är Ylva Johansson, som i en riksdagsdebatt (§ 14, Interpellation 2005/06:140) mot Ingrid Burman (v) fortsätter insinuera att apatiska flyktingbarn förmås att bluffa på föräldrarnas initiativ.

Revisionister och hycklare är vi allihopa! :-D

Inga kommentarer: