05 december 2005

Chilla-frilla-thrilla'

På resa till Playa de las Américas i dag tog jag mig tid att kolla in skadorna efter Delta. Kraftledningsstolpar har brutits av som vore de gjorda av trä. Inte konstigt att Santa Cruz (huvudstaden med 250 000 invånare) blev utan ström. Den tropiska stormen drabbade syd- och östkusten hårdare än nord- och västsidan. Inte helt o-gött att bo norröver, därmed.

Men Playa de las Américas är typ det sämsta av spansk, brittisk, tysk och amerikansk kultur. Brittisk fotboll på barerna, tysk reklam/öl/samhällsinformation/whatever (ungefär allt är simultanöversatt till tyska från engelska), spanska gitarrballader och amerikansk shoppinghysteri. Dessutom saknas det uns av äkthet som Puerto de la Cruz och nordsidan ändå har i behåll. Jag åkte hem med bussen innan de andra och slapp därmed ett par timmar av lidande och avsmak.

Stormens verkningar kunde urskiljas även i Playa de las Américas. På väldigt många hotell sätter man stora skyltar på taken, plastskyltar med belysning i grälla färger. Sånt far all världens väg när det blåser. Typ "H t l .d do" kunde det stå. Där stora kraftledningsstolpar har fallit har man låtit lägga markkabel i stället. Funkar tydligen. Skabbigt.

Det lackar mot jul även om det råkar vara tjugofem grader och garanterat snö- och frostfritt överallt här. Tenerifianerna har lite... Ehm... "egna" sätt att fira högtiden på.

Så, tre bra saker med juletid på Teneriffa:

1. Chokladen. Man säljer chokladkakor (och det måste inte vara choklad; det kan också vara persika eller kokos eller mandelnötter eller vad som helst som går eller inte går att äta) i 300-gramsförpackningar, turrón kallad. Es muy, muy bien.

2. Klimatet. Även om jag absolut behöver snö till jul kan t-shirtväder kring advent vara riktigt schysst! Det är en i sanning sweet deal att ena dagen strosa förnöjt längs Avenída Generalissimo i Che-t-shirt och andra dagen skotta snö på Krutvaktargränd.

3. Öppettiderna. Söndag kväll i Puerto kan man ha värsta utekvällen. Det finns gott om felbetalda serviceungdomar som håller stans nöjesställen igång sent på kvällen. Här på MDQ Internet (värsta lilla plejset) är det öppet till tolv. Jämt.

Och tre, låt säga "sämre", saker med juletid på Teneriffa:

1. Bjäfset. Man har verkligen ingen självinsikt eller kännedom om vad som är över anständighetens gräns här. Ljus i alla dess former, och bomullssnö, och glitter, och kristna symboler, kan placeras i vidrig omfattning på de minsta av atlantöar.

2. Playa de las Americas. Ptja, vad ska man säga om en Parade de Freaks där INGEN är normalbegåvad eller mer, och där allt är artificiell kommers från början till slut? Om det nån gång fanns en strand med fiskare där så kan vi möjligen få reda på det med arkeologiska utgrävningar under stans betongghetto.

3. Musiken. "Party-pooper", som Lena Sundström kallar det i sin bok "Saker jag inte förstår" (fast då om Ulla Hoffmann i pensionsutredningen). Julsånger blir bara så fasansfullt smaklösa om de är engelska ballader som remixades av ett amerikanskt rockband och sen blev elorgelversion med en spansk sångerska! Det finns alltför många exempel på illamåendemusik som bara förstör ens hopp om att genomlida julen med humöret i behåll.

Som jag och bror min samtalade om tidigare i kväll måste nog ändå veckorna på Teneriffa handla om njutning, avkoppling och helt enkelt ett byte av livskultur ett par veckor. Hemma är vi på restaurang en, kanske två, gånger. Om året. Här äter vi ute varannan kväll... Det är fest med all denna valfrihet - det goda livet!

- Note to one-self: Varje kväll svänger sopbilen förbi Plaza Charco. Och jag menar inte en svensk "Två fack i en - för miljöns skull!"-sopbil, utan en gammal sak från typ Franco-tiden eller nåt. Den kommer kring halv tolv. Den står och matar i sig soptunna efter soptunna, i tio minuter varje kväll. Några dussin stora kärl hinner den med. Sopberget som vi turister producerar är helt gigantiskt och fullständigt ohanterbart. Allt hamnar på hög.

- Note #2: På väg till södra delarna av ön passerar man ett par dussin vindkraftverk, och två oljekraftverk. All el kommer från sådana anläggningar. Inte alls kul, med tanke på den enorma elkonsumtionen. Man är inte rädd för att slösa här, inte!

Inga kommentarer: