19 januari 2007

Intressant om Tjeckien

I en TT-artikel läser jag om Tjeckiens nya regering, som premiärminister Mirek Topolanek har utsett. Det är som att läsa Svenskt Näringslivs inrapportering utifrån:

Mirek Topolanek sade att regeringens mandat var tydligt: att genomföra nödvändiga reformer eller utlysa nyval.
[...]
På regeringens dagordning står nu liberala ekonomiska reformer med skattesänkningar samt reformer av bland annat pensionssystemet och hälsovården. Syftet är att vända de senaste årens stora budgetunderskott till plus för att på sikt kunna ansluta sig till euron.
Synen på demokrati och välfärd i Tjeckien är intressant. Det var i fjol som kommunistpartiets ungdomsförbund förbjöds - kommunistpartiet har börjat kamma hem "oroväckande" många röster i det EU-anpassande Tjeckien. Med andra ord föregår nu premiärministern medborgarnas reaktioner på politiken genom att förklara allt annat än den enda vägens politik ogiltigt.

Alltså: Det finns ett alternativ. Att genomföra en liberal politik. Antingen kan vi göra det med den nu valda regeringen, eller (om motståndet från vanligt folk blir för stort) så utlyser vi nyval och låter nästa regering göra det. Inga andra sätt finns att styra Tjeckien än att göra det sämre för pensionärer, sjuka och andra välfärdsbehövande. Saknar kanske de styrande Moskva så mycket att de vill smaka repressiv finanspolitik på order från Bryssel istället?

1 kommentar:

Kerstin sa...

Ja, demokratin tar sig mycket skiftande uyttryck i dessa dagar. Det trodde man inte för 50 år sedan, att den kunde göra. Då visste alla löntagare vad "demokrati" innebar, och vilken kamp man hade fört för att få den.