29 november 2005

På plats i ovädret

På ett dygn har jag hunnit med de flesta vädertyper. Det har varit moln, sol, regn och tropisk storm. "Delta" drog förbi här i går kväll med full kraft. Visserligen drabbades inte Puerto de la Cruz särskilt hårt, men det blåste allt en hel del. Strömmen svajade och många träd fick se sina bladverk kraftigt uttunnade. Mycket bråte för kommunalarna att städa upp i dag...

Lite allvarligare blev det söder om öarna, där en kamp pågår dagligen. Massvis av afrikanska flyktingar tar till de mest desperata metoder för att nå spanskt territorium. I går, när Delta drog förbi, var en båt med 50 afrikaner på väg hit för att söka en fristad. 40 mil söder om Gran Canaria (ett par mil härifrån) kapsejsade båten och uppemot 20 av de ombordvarande dog. Varje dag utkämpas livsfarliga slag mot havet likt det som inträffade nu.

Annars trivs jag gott på Teneriffa, det är behagligt på den mindre (turist)älskade norra delen av ön. I dag besökte vi La Orotava, en stad ett par kilometer härifrån. Det visade sig att överklassen bor där, och de nyrika. Lite snuskigt var det allt att vandra bland vräkiga kanariska drömvillor. Men maten var billig och god och bussturen dit är rena äventyret. För 77 cent.

Puerto de la Cruz har ett promenadstråk där man kan stå typ 15 meter ovanför havet och se de enorma atlantvågorna slå in mot stadens skyddsvallar. Där gillar jag att stå om kvällen och bara njuta i den varma vinden. Jag ska stå där mycket under de kommande tio dagarna.

Över huvud taget är den här resan mentalt mycket välgörande. Jag har sovit mellan nio och elva timmar de senaste två nätterna... Det var nog allt från Puerto den här gången. Mer bloggande följer. Om nån dag, eller två. :-)

Inga kommentarer: