08 december 2006

Expedition: Socialism, version 2.0

När man läser bajs som det här är det så man önskar att man orkade skriva en syrlig replik. Men det räcker med att vika sig dubbel och skratta luften ur sig. Härre-jävvla-guuud! Våd ääärrr detta?!

Imorgon hålls det presidentsval i Venezuela och allt pekar på att populisten Hugo Chavez kommer att få styra landet i ytterligare 6 år. Chavez utpekas många gånger som en hjälte som vågar ta strid mot USA och utmana kapitalismen, hans gamla vän och mördaren Che Guevara kryddar på bilden av hjältemod.

Sanningen bakom detta val är dystert, Chavez har under sin tid vid makten satt stopp för fri media och sett till att regimkritiker fängslas eller försvinner. Ekonomin i landet är på bristningsgränsen och fattigdomen är brett utspridd trots att landet är rikt på naturtillgångar som tex olja. Svenska vänstern utmålar Chavez som förebild för hela socialismen och tycks finna sig i det faktum att Chavez tar alla beslut, stora som små, själv och att han styr all media. Oppositionen har inga förutsättningar att existera och det är inte sällan som de brutalt mördas eller fängslas. Demokratin existerar inte i Venezuela och att svenska vänsterfalanger finner sig i detta är skrämmande.

Venezuelas befolkning har rätt till sin frihet och rätt till att leva ett liv där de har förutsättningarna för att utvecklas. Fattigdomen måste brytas och förutsättningar för det är att fri handel inrättas. Svaret är enkelt, Venezuela behöver kapitalismen!
Som tur är finns det balanserande krafter i Sverige. Än så länge. Aron Etzler är fenomenal på att lägga grunden för en rimlig debatt, i torsdagens Flamman. Politisk analfabetism, som den som citeras ovan, ska utrotas. Det krävs dedikation och lite pengar (skänk gärna en slant! Plusgirokonto 618 29 34-7, ange "Att förändra världen-kursens resa") för djupare förståelse av Venezuela och den bolivarianska revolutionen. Att förändra världen-kursen kommer att producera en film, en tidning och en pocketskrift om Venezuela; politisk information på olika nivåer - för alltifrån cirkelläsning till lättsamt informationsinhämtande. Vi ser det lite som vår mission att göra Venezuela ännu mer intressant och angeläget på svensk mark.

Svaret, som Rola Brentlin uttrycker det, må vara kapitalismen. Men frågan som man då har ställt till folket i Venezuela och Latinamerika är vilket system de helst gör sig av med. Att socialism inte är alternativet är självklart - korrupta demokratier kan också bekämpas med fascism eller militärkupper - men nog är den chavistiska auktoritära vägen att föredra framför exempelvis den uribiska i Colombia.

Om två månader är jag på plats i Venezuela och kan rapportera från ett land som har sex år av stabilt uppbackad bolivariansk revolution framför sig. Det ska bli makalöst betydelsefullt att få åka dit.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skrev en kommentar till ""artikeln"" (notera dubbla citationstecken) på bloggen under rubriken "Spritfestorganisation ljuger om Venezuela".

Daniel sa...

Jag tror att personen i fråga som skrivit artikeln har en myckt, mycket sjuk uppfattning om världen. Eller också är det ngn form av humorpoäng hom försöker kapa åt sig...