17 oktober 2007

Aftonbladet+Ericsson=skandal

Jag vill inte säga "Vad var det jag sa?", men det har uppstått en något prekär situation på Aftonbladet.

För knappt två månader sedan gick aftonbladet.se ut stort med löfte om säkra pengar. Du får aktier i Ericsson om du betalar medlemskap i Aftonbladet Plus. Experterna var rörande överens om hur bra företaget är (se här och här). Vad sägs om "Den svenska mobiljätten fortsätter växa" eller "Mobilaktien är för lågt värderad idag, jag skulle köpa Ericsson."? I dag kan vi säga att det här var bullshit.

Remember?

Ericsson själva förklarar att det tredje kvartalet i år har varit mycket sämre än väntat. Samma tredje kvartal som enligt Aftonbladets experter var undervärderat.

Aftonbladet har här alltså lurat folk på pengar och i dag får dessa småsparare två klargöranden från mediehuset:

1. Det är för sent att sälja Ericssonaktierna.
2. Att Ericssons aktie föll, och med den 1,4 miljarder kronor i pensionsbesparingar (de försvann inte; de bara slukades av aktiespekulanter i andra delar av världen), är ett varningens tecken till alla er oansvariga ägare av aktier i Ericsson:

– Pensionsspararna har idag större möjligheter än tidigare att påverka sin pension. Det ställer högre krav och innebär också att var och en, i högre utsträckning än förr, själv ansvarar för sin pension.
Vi lever i en underbar, underbar värld. Ibland är den nästan för bra för att vara sann.

4 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Där träffade du verkligen rätt med din bloggning. Vilken nit! Det kan inte vara lätt att vara så kallad aktieexpert.
Verkligen kul hur du avslöjar spelet om pengarna.

Nisse Sandqvist sa...

Jag är som sagt helst inte efterklok, utan hoppas att Aftonbladet själva besinnar sig, men jo, det är ju kul att se eländet. Huvaligen.

Fram för socialiserade massmedier! :-D

Elisabet Öhrnell sa...

Ja, det vanliga småsparare kan trösta sig med är väl som vanligt att det finns dom som förlorat mer. Tillexempel Bert Sjödin.
http://www.op.se/parser.php?level1=2&level2=6&id=833616&geoCode=8
Det är ju så de flesta tänker; när a-kassepengarna inte räcker får man tänka på folk i Darfur eller såna som har obotlig cancer. Det känns lika vettigt som att tänka på att "allt blir bättre ovan där". Det är jobbigt att så få ser sammanhang och strukturer, och gör kopplingar.
Det man inte förstår i det här speciella fallet är ju vad Aftonbladet hade för avsikt med sin Ericssonreklam från början. Och ärligt talat tycker jag det är riktigt roligt att dom gör en sån dundertavla när dom ger sig in i en så tvivelaktig verksamhet. Undrar om dom lär sig nåt?
Trist förstås att godtrogna Aftonbladetläsare kan ha låtit sig luras. Och skrämmande att det är samma sorts "ekonomiska experter" som Aftonbladet använt sig av, samma sort styr världen med sina idiotiska teorier och prognoser.

Erik Berg sa...

Klockrent Nisse!