16 oktober 2007

Imperialismens nyttiga idioter

Så var det dags för signaturen Janne att stå upp mot flyktingarna i en insändare i ÖP. Mitt svar kan läsas här.

Vissa vill helt enkelt inte göra en enkel maktanalys. Se de rimliga, logiska konsekvenserna av en viss förd politik; se imperialismen. De målar gärna upp problem - verkliga eller påhittade - och drar ur dessa slutsatser som får mig att sucka. För vad är det de vill, de där signaturerna "Ärlig", "Ordf.Dagh.Gubbjäveln" och "Janne"?

Jag begriper att det kan provocera när yngre människor som jag försvarar saker av ideologiska skäl. Typ åberopar värderingar och spänner ut sammanhangen så brett som över hela världen. Då blir man nog som äldre lite ställd, lite skakad i sin tro på det egna sunda förnuftet.

För visst begriper jag att deras sunda förnuft säger dessa människor att flyktingmottagning borde rationaliseras bort och pengarna satsas på oss, som behöver dem. Det jag inte begriper är varför de ser detta som det mest upprörande, mest konkret åtgärdbara, i flyktingfrågan. Som jag ser det behövs åtgärder inte mot flyktingmottagning utan mot flyktingskapande. Vi kan inte fortsätta skapa flyktingar. Det är inte en värld byggd på den starkes förtryck av den svage som jag vill leva i.

Miljö och natur är vad det hela handlar om. Naturen har alla de rikedomar som krävs för att den globala kapitalistiska apparaten ska kunna fortsätta att svälla, samtidigt som miljön också sätter gränser för hur och var människor kan bo, allteftersom vi förstör den. När skövlandet av natur- och miljötillgångar och desperata människor intensifieras, blir fler flyktingar bara ett av många följdproblem.

Roten till det hela måste sökas i själva kapitalismen. Så länge vi har ett kapitalistiskt samhälle kommer det att finnas "incitament" att skövla vidare. Sen vet jag att drömmen om det reglerade kapitalistiska samhället är både söt och långvarig, så jag vågar inte hoppas att insändarskribenterna och alla andra vanliga människor helt spontant ska hänga med mig i kampen mot kapitalismen i sig. En tydligt antiimperialistisk ton i debatten skulle räcka långt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du är lite naiv och generalisera lite väl mycket! Dock håller jag med om "det behövs åtgärder inte mot flyktingmottagning utan mot flyktingskapande. Vi kan inte fortsätta skapa flyktingar".

En fråga: Vad är alternativet till "reglerade kapitalistiska samhället". Alla socialistiska experiment har lett till förtryck. Och på tal om miljöförstöring kan Du ju ta Dig en närmare titt på vad gamla socialistiska länder åstadkommit.

Nisse Sandqvist sa...

Det finns som jag ser det bara ett rimligt alternativ till det kapitalistiska samhället, och det är det klasslösa samhället. Vägen dit går visserligen genom hårda klasstrider, men det är en samhällsutveckling där striderna - ibland med våldsanvändning - i alla fall leder mänskligheten framåt.

Reformister av i dag kan annars med uppskattning läsa Slavoj Zizek i Aftonbladet Kultur, "Är det så här vi ska ha det?".