15 oktober 2007

Arklöv är småfisk!

TT, Tidningarnas Telegrambyrå, har en källa som "erfar" att Jackie Arklöv i sin tjänstgöring som kroatisk legosoldat begick grova övergrepp, skriver Aftonbladet. Rubriken är förstanyhet på hemsidan. Nå, nu är det väl ingen uppseendeväckande nyhet att Arklöv har gjort förjävliga saker - han är redan dömd för övergrepp mot civila och krigsfångar. Inte heller är det något sensationellt gripande på gång, eftersom Arklöv sitter i fängelse och kommer att förbli där i många år till, straffad med både livstidsdom för polismord och åtta år för brott mot folkrätten.

Det lustigt är att det här enligt de ansvariga på redaktionerna ändå är en jättenyhet. Jag får lust att ställa den klassiska frågan "Is it because I'm black?" - Arklöv passar väl in i mallen för hur de onda, mörkhyade fienderna ska se ut - men jag vet att det finns intressantare frågor att ställa.

Samtidigt rapporteras om de krigsbrott som pågår dagligdags i imperialistiska väpnade styrkors regi med de väpnade styrkornas egna ordval. Det heter helt oproblematiskt att "rebeller" har mördats eller att "skottlossning utbröt" när de kontraktsanställda styrkorna har öppnat eld mot folk.

Amerikanska legosoldater ("säkerhetskonsulter"), som den 15 oktober 2007 pågår övergrepp mot civila irakier och krigsfångar som i sin omfattning vida överskrider grymheterna i forna Jugoslavien, går i stort sett ogranskade och ostraffade genom kriget. Det finns ungefär lika många "säkerhetskonsulter" i Irak som det finns amerikanska soldater. Inte sällan handlar det om gamla härdade legosoldater som ser sin chans att tjäna snuskigt stora pengar på ett jobb där psykotiska, sadistiska drag underlättar snarare än är ett problem. Deras uppdrag är att med alla tillgängliga medel se till så att deras uppdragsgivare inte hotas. Givetvis dukar tiotusentals oskyldiga under när affärsmän, politiker och militärer - och alla som står dem nära - med våld ska separeras från det irakiska folket. Övergreppen är en nästan obligatorisk följd av ett elitsamhälle som saknar folklig grund.

Journalister som försöker att rapportera seriöst om övergreppen i Irak mördas. Om detta skulle Aftonbladet kunna skriva. Men det gör de inte, eller åtminstone sker det så sällan att det får ses som närmast marginellt. Jackie Arklöv har gjort sig skyldig till vidriga brott mot oskyldiga, ja. Men det är ovärdigt att rubriker om hans brott under tidigt 90-tal ersätter de nödvändiga rubrikerna om Pentagons uppdrag i dag till privatarméer i Irak, Afghanistan och på andra håll. Allmänheten ska inte kunna undkomma vetskap om de ohyggligheter som västerländska demokratikrigare gör sig skyldiga till!

Inga kommentarer: