10 oktober 2007

Take that, Peter Eriksson.

Vänsterpartiet - om sossarna själva får välja.

Ja, alltså, inte den socialdemokratiska partiledningen, vill säga, utan socialdemokrater i Sverige. Riktiga människor, typ. De vill samarbeta med vänsterpartiet hellre än med miljöpartiet, enligt en undersökning från TV4. Det är rätt sjukt hur ledarskribenter och politiska bedömare tillsammans med partiledningarna för sossarna och miljöpartiklarna är rörande överens om att samarbete med vänsterpartiet är uteslutet. Som argument anförs att vänsterpartiets politik skiljer sig för mycket i viktiga frågor - välfärdspolitik framför allt - från de andra partiernas.

Problemet är att det är just den vänsterpolitiken som sossarnas väljare vill ha. De vill inte se mer liberalisering, mer ekonomiska tvångströjor där behoven är som störst och mer EU-anpassning. De vill ha en välfärdspolitik värd namnet och tror att sossarna och miljöpartiet inte kommer att kunna leverera det.

Anledningen till att dessa väljare med vänstersympatier inte röstar på vänsterpartiet har Peter Eriksson själv förklarat ganska bra:

–Jag är osäker på var vänstern står och vad de vill.
Folk får helt enkelt inte veta vad vänsterpartiet står för eller vilken vår politik är. Det lilla som kommer ut är korthugget i bästa fall, annars förljuget.

Om nu bara herrar och damer partiledning i s och mp kunde lyssna in vad väljare, partiprogram och verklighet säger om en framtida politik så tror jag att svaret blir tydligt. Mot den sedan 80-talet förda mittenhögerpolitiken måste ett alternativ ställas upp. Om det - som sossarna har föreslagit - bara blir kosmetiska kursändringar från i dag, tillbaka till det som var innan maktskiftet 2006, så har de inte lyssnat på sina väljare. Väljarna och folk i allmänhet vill långt mer till vänster än vad etablissemanget öppet vågar erkänna.

2 kommentarer:

Fredrik Andersson sa...

Någon mer en jag som ser en chans att sno en massa sosse-röster? Partiledningen i (s) har ju en tendens att gå emot sina egna väljare, speciellt i EU-frågor. Det är sånt som ger öppen väg för rasistiska partier som SD.

Det viktigaste för vänstern är helt enkelt att fortsätta våga vara just vänster.

Nisse Sandqvist sa...

Mjo, sosseröster kan vi nog ta (tillbaka, från 2002 och framför allt 1998). Men det förutsätter att vänsterpartiet inte ignoreras i media som nu. Kolla bara på Kalle Larssons exempel över hur journalister inte fullföljer sitt ansvar att berätta sanningen ens när de blir informerade om den. Jag är inte hoppfull när det gäller media, och de styr ju hela debatten.

Fast lyckas vi bara bryta nedtystandet av vänstern är det guldläge för en medveten och förankrad vänsterrörelse att fånga upp missnöjet med 20 års nedskärningar. Det enda borgarna har är ju en medieapparat som filtrerar bort alla politiska alternativ.