31 maj 2007

Där jag bor

Tvärs över gatan från min balkong, på Nils Perssons Plan, står två små gatukök, inte mycket större än mitt lilla rum. Med kanske femton meters mellanrum och ett par dussin utesittplatser är de båda gatuköken en viktig samlingsplats för folk i bil. Två bilburna sällskap kan till exempel sammanstråla på vändplanen och äta på varsitt gatukök. Från tidig dag till åtminstone midnatt passerar en stadig ström av besökare.

Fram till den här våren har det varit Snabbt & Gott i tävlan med Tom Fritz. Men alldeles nyligen svepte en moderniseringens våg in och Tom Fritz blev Snabbt & Gott. Så nu finns det två närmast identiska Snabbt & Gott/Mariedalsgrillen. För att underlätta för kunderna att välja rätt i konkurrensen har man inte bara prisharmoniserat utan också döpt den vänstra till "Mariedalsgrillen I" och den högra till "Mariedalsgrillen II". Behöver jag ens nämna det självklara; att Mariedalsgrillen I är mest populär?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är bra med konkurrens!
Det gör det ju billigare för oss konsumenter!
Förr i världen fanns det ofta en Ica-butik och en Konsum-butik på varje liten ort, och inte sällan låg dom tvärs över gatan från varann, eller som där du bor, på några meters avstånd från varann på samma sida av gatan. Utvecklingen var ofta såhär:
Ica-butiken går allt bättre, och Konsum-butiken allt sämre. Därför läggs Konsum-butiken ner.
På den tiden, när unga mäns drömmar inte nödvändigtvis var av sexuell natur (som Tage Danielsson valde att uttrycka "det var bättre förr" med) ersattes Konsum-butikerna av Konsumbussen. En varubuss som åkte runt helt enkelt, ett mobilt Coop Nära.
Men det var länge sen. Törs man gissa att utvecklingen vid din gata går mot - låt säga ETT gatukök inom en tvåårsperiod, och inom en inte alltför avlägsen framtid ett jättegatukök på Möllevångstorget? Som ett köpcenter fast inte utanför stan. Eller förresten, fet mat lär väl knäppdanskar aldrig få nog av. Så det blir nog aldrig mer centraliserat än att dom gör en överbyggnad mellan de båda gatuköken. Annars kunde man tänka sig en parallell utveckling, alltså som på den gamla goda tiden, att Hemglassbilen kompletteras med Gatuköksbilen. Glatt plingande åker den runt och tillfredsställer folks behov av onyttigheter!
Hur blir det med glassutbudet i respektive gatukök nu då? Eller var glassen rent undermålig i det högra, det där dom hade STORA glassar? Var det bara vi som hade otur, eller kunde den mannen inte framställa korrekt mjukglass?
/Mor, som inte orkar logga in för att kommentera

Nisse Sandqvist sa...

Åh, jag vet inte, jag... Vad jag tror är att det "självägande" blatteproletariat som i dag dominerar nämnda sektor kommer att fortsätta befinna sig i ungefär samma situation länge till. Man lever med sitt lilla kebabhak, dag och natt, år efter år. Det finns faktiskt utrymme för fler onyttighetsinrättningar - tjänstenäringen är ju på väg starkt uppåt. Varför inte öppna ett till kebabplejs så snittpriset kan sänkas ännu lite till?

Nä, jag undrar i största allmänhet var det här samhället är på väg. Snart lär det bli olagligt med tillsvidareanställningar och anställningstrygghet.

Och så tänkte jag sova, så mina tankar klarnar.