03 maj 2007

Höken Hökmarks syn på Venezuela

Gunnar Hökmark, EU-parlamentariker för Sveriges nya arbetarparti, sitter i möte med Julio Borges, ledare i venezuelanska Primero Justicia. Borges, som tillsammans med Mexikos förre högerpresident Vicente Fox är på kampanjturné i världen för att svartmåla bilden av Venezuela, vill "skapa engagemang" mot den fruktansvärda Kuba-kommunism som - måhända med hjälp av ett överväldigande flertal av medborgarna - tar över det venezuelanska samhället.

Hökmark ger Borges titeln "den demokratiska rörelsens ledare". Kul för Borges, tycker jag. Säger en del om vad Hökmark vet och vill när det gäller demokrati. Borges var högerns kandidat i presidentvalet 2006, och han vek sig för den populäre Manuel Rosales kandidatur. Med andra ord är det rättare sagt Rosales som är "den demokratiska rörelsens ledare", eller ännu rättare sagt den demokratiska oppositionens ledare. På Borges partis agenda står ungefär samma arbetarvänliga politik som den svenska moderaterna jobbar för. Gissa hur poppis det är att vara nedskärnings- och privatiseringsivrare i ett land som befinner sig mitt i uppbyggandet av en socialistisk välfärdsstat. Inte så jävla. Men det kan Gunnar Hökmark av förklarliga skäl inte ta hänsyn till, i sin iver att "skapa engagemang" mot Venezuelas folkvalda regering.

Jag kan också tycka att det är på sin plats att sticka in i Hökmarks något smala demokratisynfält Primero Justicias verkliga demokratisyn. När vi i Förändra Världen-kursen besökte Primero Justicia i partihögkvarteret i Altamira i Caracas kom nämligen bilden av den demokratisträvande oppositionen rejält på kant. På en fråga om det finns konflikter inom oppositionen svarar Carlos Guillermo Arocha och Máximo Sánchez såhär:

[...] i vårt parti finns det interna konflikter och dessa konflikter är koncentrerade kring strategierna som vi ska ha mot Chávez. En stor diskussion är exempelvis det demokratiska utrymmet för politisk kamp. Det finns de som hävdar att det demokratiska utrymmet i dag har försvunnit i Venezuela och att man måste se sig om efter andra vägar att bryta Chávez regeringsinnehav. Det finns de som tycker att man i Venezuela måste hitta en mer radikal lösning som exempelvis statskupp.
Jag tror inte att det finns (någon betydande skara) statskuppsivrare i moderaterna. Men det är jättetokigt att de väljer att samarbeta med - "skapa engagemang för" - de ytterst sorgliga samhällsintressen som det här handlar om!

En stilla undran: Hökmark har en inte betydelselös post här i världen, som parlamentariker i en av de imperialistiska stormakter som Hugo Chávez med rätta räds och fördömer. Vad är det för konkreta handlingar han strävar efter när det gäller Venezuela? I dag går partistöd från EU-partierna (till höger, förstås) till Primero Justicia. Men vad är det som Borges och Fox lobbar för att EU ska göra? Införa sanktioner? Bygga upp material till en övergångsjunta för att avlägsna Chávez? Samarbeta med Washington om militär intervention? Vår transparenta europeiska union lär i sinom tid ge svar på mina frågor, men under tiden jag väntar vore det fett najs om moderaterna kunde stödja riktig, formell och folklig demokrati i Syd.

Inga kommentarer: