07 juli 2007

Lev jord?

Det var då ett väldigt ståhej kring Live Earth-spektaklet. I SvD går Andres Lokko sarkastiskt loss på galan och hävdar att den snarare trappar upp utsläppen. SVT själva klagar i DN över att det inte går att få något pålitligt artistprogram från mixarna på BBC. Men och...? En 22-timmarssändning antingen tittar man till lite då och då och får det man får, eller så följer man den med chips och cola hela dygnet. Det är själva grejen som är grejen, inte hur den är arrangerad!

Saken är den att den här galan markerar starten för en breddad syn på resursutnyttjande och, hoppas jag, resursfördelning. Inte en förändring som berör främst popstjärnor, som ju ändå bara utgör en bråkdel av oss alla, eller de arbetarklassmänskor som uppmärksamt följer galan. Utan en förändring som beslutsfattare och andra i eliten omfattas av. Och det är då en förändring av hela världsalltet börjar uppstå. Förändrar världen gör inte hundra hippies som sitter på en trästocksfestival och i all välmening äter veganskt. Förändrar världen gör de viktigaste beslutsfattarnas förändrade prioriteringar. Miljön tror jag är ett sånt område som olika ledare av olika skäl kan komma att göra framsteg inom. Inte minst lågt industrialiserade länder kan här ha en chans att hävda sig, kan jag i mina positiva stunder hoppas.

Om ingenting händer bland beslutsfattarna så varvas också musiken under galans gång med videosnuttar där vi lär oss om klimatproblem. Den cyniske kan här påpeka att skulden för de växande problemen ofta faller på "oss alla", alltså inte på beslutsfattarna, medan ofta fattiga människors i u-länder leverne förknippas med miljöförstörelsens ursprung. Men tittar vi förbi dessa koloniala skavanker ges vi också en rätt bred vy över världens svåraste klimathot.

Att Live Earth-galan retar både etablissemangsliberalerna, kulturhumanisterna och miljömupparna, och att vi får se Duran Duran sjunga riktigt falskfult, tyder på något gott. Jag är optimist på miljöområdet. Det här kommer att bli bra. Dave Grohl ägde ju.

Inga kommentarer: