04 juni 2007

Förbannade satans busshelvete

07.37: Jag kommer till Studentgatan, andra stationen efter Malmö C där buss 35 ska avgå 07.38. Enligt tidtabell ska den passera Studentgatan 07.41. Ålrajt.

07.44: Buss 5 till Stenkällan, runt tio minuter försenad, och buss 5 till Kvarnby, någon minut försenad, passerar (den senare har ordinarie avgångstid 07.40 från Malmö C. Har man missat buss 35 är det med den avgången man åker ikapp 35:an.). Den elektroniska skylten visar att buss 35 kommer om en minut.
07.49: Buss 35 försvinner från den elektroniska tavlan. Jag ringer Catherine och får bekräftat att den verkligen inte har passerat förbi (det står såklart folk längs stationerna längre ned längs linjen, hon vid Möllevångstorget). Jag ringer Skånetrafiken. Telefonkö, det är "snart" min tur. Efter tre minuter är jag less och lägger på.
07.57: Catherine ringer och berättar att 35:an har kommit. Till Södervärn. Men inte via Möllevångstorget, utan från Carl Gustafs väg. Hon hann inte springa ikapp den förrän den åkte vidare. Jag ringer Skånetrafiken igen, irriterad. Och se på fasen - telefonkö.
08.12: Jag går ombord på buss 5 för att ta mig till Toftängen.


08.13: Telefonkön är slut och en telefonist svarar. Jag framför lugnt mitt ärende och förklarar som det är: 35:an, som skulle vara framme i Kvarnby nu, har fortfarande inte kommit efter en halvtimme. Folk står och väntar längs vägen. Det har gått en 35:a från Södervärn, men den har ju bara en del av eleverna vid Kvarnby folkhögskola stigit ombord på. Jag sitter på 5:an mot Toftängen och går därifrån till skolan, men hur har Arriva tänkt göra med de andra? Telefonisten har inte fått någon information från Arriva men ska skyndsamt kolla upp ärendet.
08.20: Telefonisten ringer upp. Arriva har inte gått att få ur någon information. De kvarvarande eleverna får fixa med egen transport och skicka in blanketter till Skånetrafiken om förseningsbesvär.


08.28: Framme vid Toftängen. I snabb promenadtakt sätter jag av mot skolan.
08.45: Framme vid skolan. Går in i klassrummet, orerar några upprörda meningar om att det minsann inte går att utkräva ansvar av olika privata entreprenörer i kollektivtrafiken och att det är dags att socialisera rubbet. Lugnar ner mig. De andra har ordnat med skjuts av kamrater och av Ola.

När det bara går en enda buss till Kvarnby by på hela dagen, med avgångstid 07.38, så spelar det roll att den trafikerar sina hållplatser och att den något sånär håller sin tidtabell. När den inte trafikerar alla hållplatser, utan får för sig att utestänga folk som använder hållplatserna Malmö C, Djäknegatan, Studentgatan, Kungsgatan, Konserthuset, Barkgatan och Möllevångstorget så blir vi som använder dessa hållplatser förbannade över att missa denna enda buss till skolan. Särskilt irriterande är det att veta att på exempelvis linje 4, till Bunkeflo-Klagshamn, går bussarna med fem minuters mellanrum. Att ta en av dessa bussar ur trafik (med fem till tio minuters försening för resenärer till rikemansområdena som följd) för att vi över huvud taget ska ta oss till skolan känns, åtminstone en morgon som denna, fullt rimligt.

Nu i eftermiddags när vi väntade på bussen tillbaka till stan brann det i modellflygklubbens lokaler nära skolan. Brandkåren körde fel och in i Kvarnby by, så de susade förbi ett par gånger innan de till sist hittade fram. Lite action förhöjer väntan på bussen...

Inga kommentarer: