05 juni 2007

Polisstaten intill

På besök över dagen i Köpenhamn har Förändra Världen-kursen lärt hur den fria världens ideal kan utövas med riktigt totalitära medel. Exemplen på det - från Frihedsmuseet i historisk bemärkelse och från Oprør med aktualitet 2007 - skrämmer. Att se hur media, myndigheter och politiska krafter sluter sig så rakt i leden för att gå totalitarismen till mötes är bara skrämmande.

Förföljelserna av Oprør och andra organisationer med omstörtande verksamhet som samhällsdebatt, vänsterpolitik eller intresseorganisering på agendan liknar en actionfilm. Övervakningen - utförd i en juridisk gråzon än så länge - sker med alla tillgängliga medel. Insamlandet av fakta om enskilda är enormt.

Samtidigt slås man som svensk ungvänstrare, med allt vad borgerlig regering och "fascistisering" hemmavid heter, av hur uppfinningsrika och målmedvetna danskarna är. Tillsammans har vänstern i bred bemärkelse ett gemensamt projekt som man låter gå före det mesta andra - helt enkelt för att det är en så förbannat viktig kamp. Precis som Ung Vänster konstaterar i sin kampanj så är det genom att peka ut och förfölja folk som högern vill skapa legitimitet för sin skrämselpolitik. Den skrämselpolitiken går i sin tur ut på att kriga mot svagare länder och förtrycka människor i svaga situationer. Nog nu!

Det här är en av mina sista kvällar i Skåne och vi har klassfest i Förändra Världen!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hoppas ni har en kul klassfest i alla fall!
Ni har uppenbarligen mycket att slåss både för och emot i framtiden!
/Mamsingen