18 juni 2006

På tåget. (Wow, verkligen.)

Nu har jag upplevt the ups and downs med nya X40! På väg ner till Nyköping från Stockholm kändes det fräscht och lyxigt - tillbakavägen blev en upplevelse av det sämre slaget. Tåget var knökfullt, en dörr (av totalt sex) trasig, och kanske 250 personer ombord. X40 är anpassat för stopp på 30-60 sekunder (notera att Alstom väljer att kalla SJ för "Statens Jamvarger"), så när det tar fem eller tio minuter bara att kliva på uppstår förseningar. Dessutom är den enkelspåriga järnvägen både krokig och vältrafikerad, så det är inte snack om att köra in förlorad tid. Resultatet blev en halvtimmes försening, på en resa som skulle ha tagit en timme. Samt att ingen konduktör kom förbi för att kontrollera biljetten. Robyn satt tre platser framför mig.

Tåget jag sitter på nu är riktigt bra. Jag sitter på plats 1 i vagn 2, alltså varken för nära loket eller i en trång andraklasskupé. Här bjuds på juice, frukt, godis, tidningar - och internetuppkoppling! Utomordentligt trevligt.

Varför kopplas inte fler vagnar in på tågen på söndagseftermiddagarna? Det är alltid mycket folk på resande fot just vid denna tid, oftast fullt på tågen, men sällan extrainsatta vagnar.

Inga kommentarer: