08 juni 2006

Som ett litet avslut.

I dag gjorde jag terminens sista tenta. Med lite tur slipper jag omtenta (känns som en bekant fras). Känns skönt att typ vara färdig med detta läsår. Fast jag hade så mycket annat att tänka på, så jag skyndade mig genom tentan och susade ner till LT, där ytterligare hundratals kilo papper blev föremål för resursåtervinningen.

Lars Ohly var på besök i stan i dag. Det firades med torgmöte på Z-torget vid fyrasnåret, just när de första regndropparna för dagen börjat skvätta. Också närvarande var en trupp Muf-aktiva som delade ut flygblad för Skattebetalarnas förenings räkning.

Det bjöds på film och fika på Radisson (observera: Radisson, inte Folkets Bio Regina) när Skattebetalarnas förening visade splitter nya filmen av Martin Borgs, 1200 miljarder. På hemsidan recenseras (hyllas) filmen inte bara av Muf-polare, utan även av CUF-Fredrick, Dagens industri och Johan Norberg. Filmen får stående ovationer varhelst den visas. Själv tycker jag att den har sina poänger, som en Michael Moore som ställer lite mer sandlådemässiga frågor.

Filmens innehåll, en sammanfattning:

- Svensk Slöjd, en granskningsmyndighet och folkrörelse inom slöjdområdet, får 20 miljoner kronor i statliga pengar varje år.

- Slipstensmuseet i Orsa och hattmuseet i Borlänge får vardera hundratusentals kronor i bidrag från kommun och stat.

- Motorvägen(!) mellan Falun och Borlänge kostar en halv miljard kronor.
Okej, jag åkte den själv både fram och tillbaka för två veckor sedan och kan enkelt konstatera att motorväg är fel alternativ. 2+1-väg, med mitträcke, är ett givet alternativ. Som säkert inte skulle ha blivit gratis, men som i alla fall inte skulle sticka folk så i ögonen.

- När moderaterna tappade rejält i väljarstöd i valet 2002 började de plötsligt kräva uppräkning av partistödet, men, som Tobias Billström (m) ungefärligen sa: "Det behöver inte betyda att det behöver vara likadant i framtiden med den saken."

- Tidigare ordföranden i Muf Malmö, som gjort sig känd för både det ena och det andra, tog tacksamt emot ett frivilligt partistöd på hundra kronor i filmen.

- Peter Eriksson (mp) har åtminstone tio gånger ätit mat som han olovligen inkasserat matarvode från riksdagen för.

- Ohälsan kostar samhället 125 miljarder kronor.

- "Om den som inte jobbar ska få 80 procent av det som den som jobbar får, hur mycket blir det då kvar åt dem som jobbar?"

- Politik och skatter handlar om värderingar.


Så oumbärlig var den filmen. Och mellan dessa faktasnuttar har vi ett rörigt gäng sekvenser att se på. Men dialekten bidrar till pluskontot, helt klart!

Inga kommentarer: