23 augusti 2006

Det hjälper inte att ha rätt

I dag är det dags att bli heligt förbannad på TV4 och de politiska reportrar som inte kan låta bli att ta avstånd från exempelvis Amnestys analys av läget till förmån för sin egen. Se och äcklas:

Amnesty anklagar Israel för krigsbrott

Amnesty International anklagar Israel för att ha brutit mot krigets lagar under sommarens massiva anfall mot Hizbollah. Amnesty kräver nu en internationell brottsutredning.

15 000 civila hem, åtta sjukhus, 80 broar, 94 vägar, massor av brunnar, vattencisterner, bensinstationer, mataffärer och andra civila objekt förstördes i södra Libanon.

Amnesty International menar att detta är brott mot krigets lagar som förbjuder urskillningslös bombning av civila mål. Och nu måste FN göra en förundersökning om misstänkta krigsförbrytelser.

- Ska vi kunna kunna stoppa sådana här fruktansvärda konflikter och krig så måste man också se till att man använder sig av de rättsliga medel som finns och att man då gör de här utredningarna, säger Elisabeth Löfgren på Amnesty International.

Marc Regev, israelsik regeringstalesman håller inte med om att Israel brutit mot några krigslagar.

- I alla krig under de senaste tio åren har infrastrukturen när den används av fienden blivit ett legitimt mål. Israels försvarspolitik i Libanon övernesstämmer med internationella normer och lagar.
Skön avslutande kommentar av Regev där; Israel har satt normerna för vad som är internationellt gångbart de senaste åren (ockupation, masslakt på civila, utsvältning av hundratusentals nödlidande) och följer således bara gamla accepterade traditioner. Men framför allt gillar jag tonen i artikeln: Hizbollah attackerades, ingenting om Libanon här...

Jämför med SVT:s artikel:

Amnesty anklagar Israel för krigsbrott

Israel gjorde sig skyldigt till krigsförbrytelser under kriget i Libanon, hävdar Amnesty. Organisationen kräver nu att FN tillsätter en utredning.

Israel förstörde medvetet infrastrukturen för civilbefolkningen, enligt Amnestys rapport. Över 1.100 människor dödades och nästan en miljon fick fly. Hizbollah begick samtidigt krigsbrott då man gömde sig bland de civila.

-Israels ÖB sade att hela Beirut är ett mål. Det är oacceptabelt enligt folkrätten, säger Elisabeth Löfgren på Svenska Amnesty till SVT.
-Det var urskillningslöst våld, säger hon.

Ansvar
Amnesty har efter att ha haft representanter utsända i Libanon kommit fram till att Israel medvetet förstörde infrastrukturen i landet och det är också vad rapporten huvudsakligen handlar om.

Enligt Amnesty har nästan varje större väg bombats sönder. 25 bensinstationer, två sjukhus, 80 broar, flygplatser, hamnar, vatten- och avloppsverk, kraftverk.

Påståendet att Hizbollah gömmer sig bland civilbefolkningen och använder den som mänsklig sköld fritar inte Israel från ansvar, anser Amnesty.

Det är ett krigsbrott att använda civila för att skydda en stridande, men det befriar enligt internationell humanitär lag inte motparten från plikten att skydda civilbefolkningen.

Oberoende utredning
Den mångåriga konflikten mellan Hizbollah och Israel har inneburit att båda sidor upprepade gånger har gjort sig skyldiga till grova brott av internationell humanitär lag utan utan eftergifter.

Därför finns det ett starkt behov av en oberoende och opartisk utredning i FN:s regi, anser Amnesty.

-Vi uppmanar FN och det internationella samfundet att utreda båda parters övergrepp och att de ansvariga ställs till svars och att krigets offer kompenseras, säger Donatella Rovera som lett Amnesty internationals undersökningsteam i Libanon.
Utslagsfrågan: TV4- eller SVT-vinkeln - vilken kommer att vara den dominerande i debatten? (Hänger intimt ihop med frågan om vilket parti som konsekvent och envist protesterat mot de israeliska övergreppen, och som nu närmast fryses ut ur den offentliga debatten.)

Frustrationen som man känner när alla politiska frågor av vikt antingen sopas under mattan eller konsekvent förvrids till någonting helt annat är svår att tackla. Bostadsfrågan för unga, till exempel, har fått ge vika för en debatt om fastighetsskatten, och resulterat i att borgarna nu får "opinionsmässigt gehör" för att sänka en av få skatter som rika faktiskt måste betala i Sverige. Att vänsterpartiet i någon skönt presenterad opinionsmätning får under fyra procent har ju med samhällets agenda att göra. Diskuterar man inte nya offentliga jobb, omställning till grön energi, en värdig utrikespolitik, högre kvinnolöner och förbättrade socialförsäkringssystem - ja, då blir det heller inte mycket utrymme kvar för vänstern att spela på.

Nu ska jag sura lite mer.

Inga kommentarer: