28 augusti 2006

Partiet som media glömde

Stora stygga tidningen publicerar en viktig artikel om våld mot kvinnor, men eftersom man i förväg har bestämt sig för att inga partier prioriterar kvinnofrågor har man inte heller brytt sig om att titta på vänsterpartiets valrörelse. Valfråga nummer två av tio handlar om just det som artikeln försöker sätta fingret på: kvinnors underordning, och metoder för att bryta förtrycket. Ur artikeln:

Ingen prioriterar

Inget av riksdagspartierna har prioriterat frågan i valrörelsen trots att antalet fall av anmäld kvinnomisshandel mer än fördubblats på 15 år, från drygt 11.000 1990 till fler än 24.000 fall 2005.

Mörkertalet anses dessutom vara högt.

- Hade det varit så att politikerna på allvar inte accepterat våld mot kvinnor så hade det varit debatt om det, säger historikern Dick Harrison vid universitetet i Lund.

- Det är historiskt belagt. Det var likadant på 1600-talet. Vi har valt att tycka att det är ok att det förekommeren viss mängd våld och att kvinnor är mer utsatta.
Sakupplysning: Feministiskt självförsvar heter ett av vänsterpartiets tio, och Ung Vänsters tre, viktigaste valkrav. Att våra organisationer efter bästa förmåga har försökt lyfta frågorna på alla upptänkliga sätt - ännu mer intensivt i år - har inte hjälpt. Eller åtminstone har det inte nått fram till de valbevakande journalisternas medvetande. Vänsterpartistiska politiker "accepterar inte på allvar" våld mot kvinnor, och ändå är det inte debatt om det.

Ingen vore gladare än jag om Sveriges ofullkomliga utrikespolitik, problemen med den avreglerade, privatiserade, uppstyckade generella välfärden och tjejers och kvinnors situation diskuterades öppet och ärligt. En stor del av ansvaret bärs av tidningar som Aftonbladet, som medvetet väljer bort tillfällen att hålla de debatterna igång till förmån för pseudodebatter om statistik och moralisk renhet bland politiker.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tjena Nisse!
Har du läst Etc´s valprogram på www.etc.se. Vad mycket man kan få om viljan finns.....

/ Petter