07 november 2006

Fler onödiga arbeten

Det är lite trist, men väldigt många jobb skapas i det här samhället, som egentligen inte fyller någon särskilt vettig funktion. Ja, när man tänker efter är det ju en stor del av hela vår ekonomi som är uppbyggd inte på produktiv eller ens reproduktiv, utan repressiv, verksamhet. Typ vakter på stora varuhus. WTF?

I dag blev jag stoppad av en civilklädd väktare utanför kassan på Coop Forum. Han bad att få se kvittot och var jättebrydd över att se att jag hade slagit in allt i Shop Express, också det dyra; jag hade ju stoppat skiten i ryggsäcken. Han lät varken ursäktande eller tillmötesgående, mer snopen. Kanske jobbade han på ackord. Sådan är den, kapitalismen.

Varför kan inte affärer och andra lita på oss vanliga, dödliga? Frågan ställer jag inte bara för att få veta att det snattas en hel del i Sverige, utan framför allt därför att jag tycker att det, precis som det är fel att fängsla narkomaner för att de är påverkade, är fel att slå ner på folk som snor. Jag är inte ett anarkodrägg eller så, men jag tycker att vi borde ha lite mer värdighet i det här landet än att en stor del av befolkningen ser det som befogat att ta saker olovligen som de anser sig ha behov av. Och framför allt är lösningen på problemet snatteri inte att anställa tillräckligt många vakter för att fånga alla.

Studenter är bara en sån grupp som vakterna gärna stoppar för kvitton. Invandrare och ovårdade män är andra. Pensionärer har i alla fall jag sällan sett stoppas, även om de också garanterat snattar och stjäl för att få tillgång till sånt som de behöver. Men det är väl en gräns vakterna har; en åttioåring med hjulväska stoppar man helst inte sådär bryskt.

Hur skulle det vara om vi, alla vi som sitter med rätt taskiga inkomster och är ganska långt bort från miljonfallskärmar, fick ta vår rättmätiga del av den där stora ekonomiska kakan som i dag ett fåtal badar i?

En inte obetydlig bieffekt av den rättviseomfördelningen vore att många vakter och andra i repressiva syften anställda kunde få utföra konstruktiva arbetsuppgifter istället.

Och nej, jag har inte snattat annat än när jag och mor min idkade schysst kompensationshandel i närbutiken för många år sen.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det är lustigt vilka kategorier dom slår ner på. När det bevisligen är moderatkärringar med miljoninkomster som har de absolut rymligaste samvetena (och shoppingkassarna?) och antagligen snor med sig merparten av den oxfilé dom konsumerar. Sen är ju alkisar möjligen i samma liga - dom brukar i alla fall sno oxfilé, har jag förstått.
(Kompensationshandeln innebar väl att vi stoppade elva minipizzor i en påse för tio? I utbyte mot alla halvruttna äpplen vi betalat fullt pris för.)
Nä, det är nog som jag nyss läste i den senaste Wallanderboken jag håller på och läser om, där Wallanders kvinnliga kollega konstaterar att det bär poliser emot att misstänka storföretagare, eller personer med adligt namn och fina anor. Det är enklare att dyka på studenter, invandrare och fyllon.
Logiskt sett borde snatterierna öka med den här regeringen. Åtminstone känner jag att jag skulle kunna begå ett och annat ekonomiskt brott, och om jag ertappades bara konstatera att "jamen jag har inte tänkt bli minister i en borgerlig regering". För det var väl så han försvarade nån av kärringarna, han Reinfeldt, att det hade hänt långt innan hon var påtänkt som minister. En annan sån bra sak han sa när drevet hade pågått ett tag var att han inte ville bidra till ett samhälle där folk jagas för obetalda licenser och sånt. Det ska jag också komma ihåg om jag nån gång skulle ertappas med fingrarna i syltburken. Folk ska sluta jaga dom som stjäl, alltså. Tycker Reinfeldt. Jag tar för givet att det inte bara gäller journalister, utan också väktare och poliser.
Apropå kompensationshandel köpte jag i söndags en påse med sex avocados i. När jag skulle äta ett par på måndagen visade det sig att fyra av de sex var helt bruna och oätliga, de övriga två delvis ätliga. Läge för lite kompensationsshopping på Coop Forum?
/Mor

Nisse Sandqvist sa...

Helt rätt, allt igenom.

Bruna avokados är dessutom en oundviklig konsekvens av den fascistifiering som följer på ett borgerligt regeringsbildande. Därför är det helt acceptabelt att på ett snyggt sätt ersätta det ruttna med friskt fruktkött, the hard way.

Jag fick svar av SAS i dag, på det jag skrev om förseningarna, planeringen och ombordserveringen. Eftersom de inte vill svara på det man skriver, utan hänvisar till kundundersökningar som visar att "valfrihet är det viktigaste för våra kunder" (fan tro't, vid snöstorm, om det är valfrihet man önskar sig), så funderar jag nu på olika sätt att sabotera för SAS. Liksom, vad ska man göra när det inte hjälper att kontakta kundservice, och bolagets vinster skenar? Uschiamej!

Anonym sa...

Åk tåg. Eller buss i värsta fall. Och om du måste flyga; gynna FlyMe. Och sprid ordet bland alla du kommer i kontakt med. Skriv öppna brev, tryck upp "dissa SAS"-lappar och dela ut, där du redogör för skriftväxlingen.
Eller - tja. Svälj förtreten? Inse att du inte är en särskilt attraktiv kund för dom. Vi lever i en marknadsekonomi. Kunder VILL välja, och inse att vi vanliga dödliga konservativa som har andra prioriteringar inte är några riktiga kunder.
/Mor

Nisse Sandqvist sa...

Nah... Jag tar det där sista. Det känns enklast.

Anonym sa...

Hi, i was looking over your blog and didn't
quite find what I was looking for. I'm looking for
different ways to earn money... I did find this though...
a place where you can make some nice extra cash secret shopping.
I made over $900 last month having fun!
make extra money