16 november 2006

Vad det hela kokar ner till

Så frågan är vilken utopi vi ska satsa på - att fittan blir en tumme eller att arbetarklassens kvinnor också får ett stimulerande välbetalt yrkesliv.
Ann Charlott Altstadt står för en asfet linje i den nya prostitutionsdebatten. Efter att Petra Östergren öppnat för en vänstersyn på prostitution som mer liknar den tyska vänsterns, behövs vettig vänsterkritik. Altstadt står för en sansad sådan.

När man gömmer jämställdhets- och jämlikhetspolitiska strävanden bakom konstateranden kring arbetarklassens kvinnors situation tycker jag att man gör rejält fel. Istället för att kämpa för en större, legal sexindustri borde kampen stå kring jobb med rimliga löner åt alla (kvinnor i synnerhet). Petra Östergrens förslag blir en sån där liberalfeministisk hyllning av männens makt, istället för en i grunden ifrågasättande analys.

Apropå männens makt var det ungefär så senaste numret av Time, som jag nu för tiden får i brevinkastet med jämna mellanrum, analyserade Bushs republikaners möjligheter att behålla makten. För republikanerna är enda fördelen - ungefär som med sossarna i Sverige - att de i alla fall vet hur man styr, i motsats till oppositionen. Kanske ska man tolka Bushs svaga ställning som att arrogansen inte längre funkar på den amerikanska befolkningen. Eller så kanske man inte ska fästa någon speciell vikt vid valet och händelserna kring det då ju den politiska striden står mellan affärsklaner mer än mellan klassintressen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fast det heter trumfkort. Man trumfar i kortspel, men det kan ju inte du veta.
Ett annat sätt att angripa prostitutionen är väl att göra den jämställd. Först när det går lika många män som säljer sina kroppar på gatan som kvinnor har man uppnått nån sorts jämställdhet. Först när arbetarklassens män kan se sin könsmakt hotad eftersom de själva blivit objekt kan vi vänta oss att de fattar vad det handlar om. Först när risken för att bli våldtagen är lika påtaglig för män som för kvinnor, först när kvinnor kan sätta på män som egentligen inte vill, kommer vi att få en prostitutionsdebatt som är saklig och jämställd. Först när Svensson (eller Reinfeldt, ett annat vanligt svenskt namn just nu) inser att hans hustru går till sitt jobb på bordellen varje dag kommer vi att få en normalsansad syn på vad prostitution är. Tror
Mor

Nisse Sandqvist sa...

OMG! Jag såg inte ens att jag hade använt det fula ordet - det är ju fult och så - så det raderar vi. (Närå, nån kronisk trötthet känner jag inte alls av.) Uschiamej.