12 november 2006

Folkbildning för ideologi

Jag har deltagit i studiecirklar varje år sen jag började gymnasiet. Även om åldern på cirkeldeltagarna och valet av cirkelämne kan ha påverkat hur positivt jag har uppfattat cirkeln är det ändå mängden ideologisk diskussion som är avgörande. En cirkel med mestadels gråhåriga, som behandlar antiimperialism, ger mer än en med jämnåriga (det vill säga mer rappa i käften) som saknar ideologiska resonemang. Trots det dödligt långsamma diskussionsklimatet. Därför vet man aldrig hur det ska gå när man börjar en ny cirkel med ABF-stöd.

Nu har cirkeln i Socialistisk Debatt börjat. Ungdomen samlas för att - efter att ha läst ibland svårt fulöversatta artiklar - diskutera staten, Sovjet och socialism, och för att göra de ideologiska labyrinterna lite klarare. Det är fett najs, yo!

Reprisen av Faktum i kväll visade hur människor värdesätts i vårt civiliserade samhälle - från de svenskägda slavarna som var värda ett visst antal riksdaler, till offren i 11/9-attentaten som fick miljonbelopp i dollar. Faktum är ett helt sjukt viktigt program, som konsekvent (i alla fall den här säsongen) tar upp problem ur den lilla människans perspektiv, räcker långfinger mot makten och slänger fram några olika teorier om sakernas tillstånd. Om man har fått bolagsledningens uppdag att göra ett samhällsprogram som ska engagera också yngre tittare på maximalt 28 minuter så är Faktum det bästa jag kan tänka mig i kategorin.

Faktum + Socialistisk Debatt = socialism deluxe.

1 kommentar:

Anonym sa...

Inte så himla uppdaterad hemsida...
http://www.cmsmarx.org/lund-kalender.htm
(Jag kollade alltså på den lokalförening som geografiskt är närmast dig)
/Mor