15 november 2006

Mycket medeltid

Tack vare att jag skippade datorn och dessa mail som intill förbannelse strömmar in i går kväll, hann jag läsa alla texter som skulle läsas, samt ett bra stycke Huberman. Ämnena har varit medeltiden och amerikanska revolutionen. Det är en våldsamt annorlunda historiebeskrivning i jämförelse med den traditionella.

Den som vill förstå "nationalvänstern" och våra ställningstaganden när det gäller imperialism, bör läsa Michael Hardt och Antoni Negris bok "Imperiet", kapitel 2,5, "Nätverksmakt: USA:s suveränitet och det nya imperiet".

Hardt och Negri argumenterar där för att USA-imperialism inte är imperialism utan ett imperiellt strävande efter att "öppna rum". De menar att den amerikanska konstitutionen är förutsättningen för att befria världen, bland mycket annat; något som nationalvänstern ser som fucking madness. Jag måste säga att jag blev upprörd av att läsa (den onödigt überkrångligt akademiska) texten.

Den amerikanska författningen, i dess nuvarande form, är resultatet av en statskupp - en församling på 55 gubbar ur eliten skrev om konstitutionen så att folkmajoriteter inte med demokrati som ursäkt radikalt skulle kunna ändra den förda politikens riktning. Hardt och Negri hyllar den närmast mystifierande.

Man hinner också med massor av annat när man inte sitter framför datorn. Som att vara på möten och studiecirklar. Och skriva längre texter i lugn och ro. Det är fett najs att äntligen få begrava sig helt i idel vänsterlitteratur!

På söndag kommer Mohammad Othar från Stop The Wall hit och håller tillsammans med Hanin Shakrah, som var i Libanon i somras, föreläsningar på Röda Huset.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, fast vi, dina närmaste, saknar dig vid datorn... Fast okej då, om du tycker det är så himla intressant så...
Du får ge oss den populärvetenskapliga, kortfattade versionen vid tillfälle. Men jag måste redan nu förvarna om att jag är måttligt intresserad av den amerikanska konstitutionen. Även om det är det dom blivit lurade av, dom därborta.
Vi häruppe i den höga nord är mer intresserade av hur vardagen förflyter.
/Mor