10 oktober 2005

Paki-earthquake-daki

Den nya kursen i makroekonomi började i dag. Vilken höjdare! Ämnet är verkligen ett helt annat än mikroekonomin. Här försöker man förklara och modellera med begrepp som arbetslöshet, strukturell fördelning och samhällsekonomi. Inte ett ord om individens preferenser. Skönt!

Lite synd, dock, att vår föreläsare inte är lika händigt pedagogisk som Mats från Kiruna. Nej, Khalik, den nya föreläsaren, har en omständlig föreläsningsmetod och pratar - med stor möda och en svår brytning - engelska.

Khalik kommer från Pakistan, där en enorm jordbävning för ett par dagar sedan fick de sköra betonghusen att rämna, med tiotusentals döda och hundratusentals skadade som resultat. Jag kom på efter föreläsningen i dag att han kanske är jätteorolig för släkt och vänner hemmavid, nu när miljontals - även ur storstadens medelklass - lämnats hemlösa under svåra förhållanden. (Reportage av Kadhammar!) Han är i alla fall öppet keynesian, vilket för mig är glädjande. Folk som accepterar staten som en viktig aktör kan ha mycket att tillföra.

Nu bär det av mot nya studier: fem veckor makroekonomi, here we go!

Inga kommentarer: